Folkpartist efter HD-domen: Green ska hamna i helvetet

Publicerad
Uppdaterad
Den frikände pingspastorn Åke Green kommer att hamna i helvetet för sina yttranden om homosexuella.
Det tror folkpartisten Birgitta Rydberg, troende kristen och ledamot av fp:s partistyrelse.
Åke Green - friad av högsta domstolen för anklagelserna om hets mot homosexuella.
"Åke Green ska inte fällas i tryckfrihetsmål. Men det torde vara ställt utom allt tvivel att när han på domens dag knackar på uppe hos Sankte Per kommer han inte in. I stället ska han en trappa ner till helvetet. Det är där man ska hamna om man kallar sig kristen och trotsar det kristna kärleksbudskapet", skriver hon i ett pressmeddelande. Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund välkomnar dock frikännandet: - Vår uppfattning är att yttrande- och religionsfriheten måste ge utrymme också för yttranden som kan kritiseras. Domstolar ska inte ha rollen av att fastställa vad som är en korrekt uttolkning av religiösa urkunder, säger han.

"En falsk trygghet"

Sören Andersson, ordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL), tycker att HD har agerat fegt som friat Åke Green för hets mot homosexuella. - Man utgår inte ifrån vad svensk lag säger, utan utifrån en taktisk bedömning av hur en prövning enligt Europakonventionen kunde tänkas sluta, säger han. Andersson anser att Green solklart har hetsat mot homosexuella och borde ha straffats för det. Domen kommer att leda till ökad hets, säger han befarar att fler kommer att ta chansen att säga saker och ting i skydd av ett samfund och en prästrock. - Det sägs saker om judar, om romer, om svarta, om homosexuella, säger han. I ett pressmeddelande förklarar RFSL att det är lika bra att lagen om hets mot folkgrupp avskaffas. - Man ska inte ha kvar lagar som inte fungerar. Det ger bara en falsk trygghet, säger Sören Andersson.

Risk för ökad rasism

Amina Ek, föreståndare för Centrum mot rasism, befarar att den friande domen av Åke Green kan leda till ökad rasism och homofobi i samhället. - Hatbrotten ökar, speciellt de riktad emot HBT-personer (homo-, bi- och transsexuella), säger hon. Hon pekar på att det ofta är samma grupper som står bakom hatpropaganda på till exempel internet mot judar, romer, muslimer och HBT-personer. Frikännandet av Åke Green ger signalen att samhället inte ser så allvarligt på sådan propaganda, menar Amina Ek.

"Ingen frizon för hets"

Överåklagare Sven-Erik Alhem, ansvarig för så kallade hatbrott inom åklagarorganisationen, understryker att man inte får tolka HD:s frikännande som att det nu blivit fritt fram att hetsa mot homosexuella. - Domen gäller vad som sägs i en predikosituation, men inte ens där finns någon frizon, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag