Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Folkfest i Malmö - med fokus på feminismen

Lena Niemi Birgersdotter från Rrriotsamba vill att kvinnor ska våga ta större plats även musikaliskt. Foto: Christer Wahlgren
Gisela Fleischer är konstnär, musiker och konstpedagog. Under Feministisk festival i Folkets park lät hon publiken dra en karaktär från tombolan som hon gestaltade under en viss tid. Foto: Christer Wahlgren

Nordiskt forum och Feministisk festival har satt fokus på kvinnofrågor i flera dagar.

Nöjesprofilen Claes Schmidt/Sara Lund beklagar att jämställdhetskampen inte har nått längre 2014.

- Finns det något viktigare att jobba med än att människor ska ha lika värde och rättigheter, säger Schmidt frågande till Kvällsposten.

Sedan i torsdags har Nordiskt Forum samlat såväl toppolitiker som tusentals besökare under samma tak i Malmö.

Att lyssna till och att diskutera feministiska frågor kring ökad jämställdhet är viktigt för många.

Nöjesprofilen Claes Schmidt var på plats som sitt alter ego Sara Lund och är besviken på utvecklingen. Eller bristen på den.

"Helt otroligt"

- Det är helt otroligt att vi inte har kommit längre 2014. Det är väldigt konstigt att vi inte har samma rättigheter. Folk tror att vi är jämställda här i Sverige, men är vi det? Nej. Bör vi vara det? Ja, säger Claes Schmidt.

Han ser "konservativa gubbar" som bromsklossar för utvecklingen mot jämställdhet och vill se mer fokus även på mansrollen i jämställdhetsdebatten.

Konst-fokus

Men även i Folkets park har det handlat om kvinnans roll i samhället. Men i en annan form. Under den tre dagar långa Feministisk festival fick den konstnärliga sidan stå i fokus.

Rrriotsamba var ett populärt inslag under invigningen av Nordiskt forum.

Under lördagen lockade den feministiska och separatistiska musikföreningen intresserade åskådare, gamla som unga, att prova på att spela samba på trummor.

- Vi vill att kvinnor ska få plats och lära sig att ta plats på scenen, säger föreningens musikaliska ledare Lena Niemi Birgersdotter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!