Lena Niemi Birgersdotter från Rrriotsamba vill att kvinnor ska våga ta större plats även musikaliskt. Foto: Christer WahlgrenLena Niemi Birgersdotter från Rrriotsamba vill att kvinnor ska våga ta större plats även musikaliskt. Foto: Christer Wahlgren
Lena Niemi Birgersdotter från Rrriotsamba vill att kvinnor ska våga ta större plats även musikaliskt. Foto: Christer Wahlgren
Gisela Fleischer är konstnär, musiker och konstpedagog. Under Feministisk festival i Folkets park lät hon publiken dra en karaktär från tombolan som hon gestaltade under en viss tid. Foto: Christer WahlgrenGisela Fleischer är konstnär, musiker och konstpedagog. Under Feministisk festival i Folkets park lät hon publiken dra en karaktär från tombolan som hon gestaltade under en viss tid. Foto: Christer Wahlgren
Gisela Fleischer är konstnär, musiker och konstpedagog. Under Feministisk festival i Folkets park lät hon publiken dra en karaktär från tombolan som hon gestaltade under en viss tid. Foto: Christer Wahlgren

Folkfest i Malmö - med fokus på feminismen

Publicerad

Nordiskt forum och Feministisk festival har satt fokus på kvinnofrågor i flera dagar.

Nöjesprofilen Claes Schmidt/Sara Lund beklagar att jämställdhetskampen inte har nått längre 2014.

- Finns det något viktigare att jobba med än att människor ska ha lika värde och rättigheter, säger Schmidt frågande till Kvällsposten.

Sedan i torsdags har Nordiskt Forum samlat såväl toppolitiker som tusentals besökare under samma tak i Malmö.

Att lyssna till och att diskutera feministiska frågor kring ökad jämställdhet är viktigt för många.

Nöjesprofilen Claes Schmidt var på plats som sitt alter ego Sara Lund och är besviken på utvecklingen. Eller bristen på den.

"Helt otroligt"

- Det är helt otroligt att vi inte har kommit längre 2014. Det är väldigt konstigt att vi inte har samma rättigheter. Folk tror att vi är jämställda här i Sverige, men är vi det? Nej. Bör vi vara det? Ja, säger Claes Schmidt.

Han ser "konservativa gubbar" som bromsklossar för utvecklingen mot jämställdhet och vill se mer fokus även på mansrollen i jämställdhetsdebatten.

Konst-fokus

Men även i Folkets park har det handlat om kvinnans roll i samhället. Men i en annan form. Under den tre dagar långa Feministisk festival fick den konstnärliga sidan stå i fokus.

Rrriotsamba var ett populärt inslag under invigningen av Nordiskt forum.

Under lördagen lockade den feministiska och separatistiska musikföreningen intresserade åskådare, gamla som unga, att prova på att spela samba på trummor.

- Vi vill att kvinnor ska få plats och lära sig att ta plats på scenen, säger föreningens musikaliska ledare Lena Niemi Birgersdotter.

Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag