Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sorg bland byborna efter jättebranden

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ingen person har kommit till skada.
Foto: Mikael Nilsson
När räddningstjänsten kom till platsen vid 04 på morgonen var huset redan övertänt.
Foto: Mikael Nilsson

Under natten har den gamla dansrotundan Folkets hus Rosenhagen i skånska Anderslöv totalförstörts i en brand. 

Polisen rubricerar branden som grov mordbrand. Nu sörjer boende i byn den historiska byggnaden med anor från 1920-talet. 

– En viktig samlingsplats är borta, det är väldigt mycket historia som har försvunnit, säger Robert Magnusson som är kassör i föreningen som förvaltar byggnaden. 

Larmet kom vid 04 på lördagsmorgonen och omkring två timmar senare meddelade räddningstjänsten att huset brunnit ner. 

– Räddningstjänsten låter den brinna ner under kontroll. Man försöker hindra spridning via gnistregn, berättade inre befäl Måns Krook till Trelleborgs Allehanda under morgonen. 

Branden ska ha startat i köksdelen som ligger på baksidan av den gamla dansrotundan Rosenhagen. Branden spreds genom taket. Till slut gick byggnaden inte att rädda. 

Brandorsaken är okänd men ingen person har enligt räddningstjänsten kommit till skada i samband med händelsen.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand.

– Vi kommer att göra en teknisk undersökning när räddningstjänsten är klara på platsen, säger Jerker Olsson, vakthavande befäl Polisregion Syd.

Det är oklart när det är riskfritt för utredarna att påbörja sin undersökning på platsen. För när den tekniska undersökningen är klar går det att avgöra om branden är anlagd eller inte. 

Förödelsen var stor morgonen efter storbranden i Anderslöv.
Foto: Läsarbild
Byggnaden har anor från 1920-talet.
Foto: Läsarbild

”Väldigt mycket historia”

Dansrotundan byggdes på 1920-talet och har sedan dess varit en samlingspunkt för boende i trakten. Upp till 500 personer kunde vistas i lokalen. Under många år kom folk från hela Skåne till rotundan för att dansa. 

Robert Magnusson är kassör i föreningen som äger den nerbrunna rotundan. Han tog sig till platsen så fort han fick höra om branden på lördagsmorgonen. 

– Jag var här redan vid halv fem och då brann inte hela byggnaden, men sen gick det inte att stoppa. 

Han berättar att det genom åren varit väldigt många fester och tillställningar i lokalen. Många kända dansorkestrar har spelat där. 

– Det är väldigt mycket historia som har försvunnit. Framförallt för de som bor här. Det finns inte många lokaler i den storleken så det har varit en viktig samlingsplats. 

Vad betyder det här för byn?

– Många är ledsna. Det är väldigt mycket folk som kommer förbi och tittar och det skrivs flitigt i de lokala Facebook-grupperna. Det är många som har varit i lokalen sedan barnsben. 

Larmnummer att ha koll på