Folkets fina hyllning till drottningen mitt i krisen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Drottning Margrethe har ställt in sitt födelsedagsfirande på grund av coronavirusets spridning.
Foto: JENS CHRISTIAN

För att förhindra coronavirusets spridning har drottning Margrethe ställt in allt firande av sin 80-årsdag. 

Men det hindrar inte danskarna. På bara ett par dagar har 120 000 anmält att de ska sjunga för sin regent på födelsedagen – från balkonger, trädgårdar och genom fönster. 

– Har vi tur är det någon som sjunger tillräckligt högt för att hon ska höra, säger initiativtagaren Kim Bruhn. 

Det fanns stora planer för firandet av drottning Margrethes 80-årsdag den 16 april. Bland annat en kortege med häst och vagn genom Köpenhamn, och på slottet Amalienborg skulle hon få ta emot folkets jubel. 

Men när Danmark och resten av Europa drabbades av coronavirusets spridning insåg drottningen snabbt att det inte skulle bli något födelsedagsfirande. Kortegen ställdes in och de långväga kungliga gästerna får snällt stanna hemma i sina slott. 

– Danmark och världssamhället befinner sig i en mycket svår situation just nu. Vi har alla ett särskilt ansvar att ta hänsyn till varandra och bidra till att Danmark klarar de mycket stora utmaningar som landet står inför, sa drottningen i ett pressmeddelande från det danska hovet.

En som alltid velat fira, och sjunga för, drottningen på hennes födelsedag är grafikern Kim Bruhn, 62. Men genom åren har det varit svårt att få till eftersom drottningen av naturliga orsaker befunnit sig i Köpenhamn samtidigt som Kim bott på andra sidan Danmark med sin familj. 

– Vi har bott på Jylland vilket gjort det svårt för oss att ta del av firandet på Amalienborg Slotsplads. Och när vi väl flyttade till Köpenhamn förra året valde hon att fira sin födelsedag i Århus i stället. Och i år blir det ju inte heller något, säger han till BT.

Nu kommer drottningen få en annorlunda uppvaktning – av minst 125 000 danskar.
Foto: STELLA PICTURES

Men Kim Bruhn fick en idé. Han kände att drottningen förtjänar gratulationssång på födelsedagen, samtidigt som danskarna behöver något att samlas kring under de tuffa förutsättningar som nu finns. Så han tog initiativet till Facebookgruppen ”Danmark synger for Dronningen”. 

I lördags sjösattes gruppen med det enkla budskapet att den 16 april stämmer vi upp i skönsång för drottning Margrethe. Sen har danskarna strömmat till i ett rasande tempo. Vid lunchtid på tisdagen hade 125 000 personer blivit medlemmar i gruppen och diskussionerna är i full gång. Vad ska man egentligen sjunga, kan man använda instrument, och får man lov att kalla drottningen för smeknamnet ”Daisy”?

Kim Bruhn gläds åt det stora intresset.

– Har vi tur är det någon som sjunger tillräckligt högt för att drottningen ska höra, säger han. 

Och skulle drottningen leta sig in på Facebook på sin födelsedag kanske hon stöter på sjungande danskar.  

– Vi kommer ordna någon sorts livesändning på Facebook. Det blir ett stort projekt men vi ska nog lista ut hur vi ska göra, säger Kim Bruhn. 

TV: Här visar hon vad som kan hända om du smittas av corona

Taras uppmaning: ”Ta inga risker, för då hamnar ni här”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!