Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Folk vågar inte ta risken att gå ut i dag"

Kårtidningen Lundagårds webbredaktör Casper Danielsson har haft en hektiskt natt. Men han är själv inte orolig efter hotet. Foto: Jens Christian
Det var öde utanför universitetshuset på måndagsmorgonen.Foto: Jens Christian
De studenter och den personal som mot förmodan missat det inträffade möttes av lapp på luckan när de kom till universitetet på måndagen. Foto: Jens Christian
Hjärtat för studentverksamheterna i Lund, AF-borgen, höll också stängt. Foto: Jens Christian
Forskaren Johan Unge satte sig och jobbade på ett kafé i stället. “Jag hade ju inte tänkt ta semester i dag, så vad ska man göra”, säger han. Foto: Jens Christian
Per Gustafson är säkerhetschef vid Lunds universitet.Foto: Jens Christian
Universitetets rektor Torbjörn von Schanz har blivit ombedd att hålla utbildningsministern informerad.Foto: Jens Christian
1 / 8

Ett anonymt hot på studenternas favoritapp fick universitetsledningen i Lund att stänga ner verksamheten på måndagen.

De platser i staden som vanligtvis kryllar av cyklande studenter med väskor tunga av kurslitteratur ligger öde.

Och rektorn Torbjörn von Schantz har blivit kontaktad från högre ort.

– Jag har fått meddelande från Utbildningsdepartementet om att ministern vill bli informerad om läget, säger han till Kvällsposten.

Lund låg stilla och öde på måndagsmorgonen – detta efter hot mot universitetet på appen Jodel där användare kan posta anonyma meddelanden.

Ett meddelande skrivet under söndagen, snarlikt det som postades innan Oregon-skjutningen den 1 oktober, fick universitetet att stänga ner hela verksamheten under måndagen.

I en stad som Lund, där universitetet sysselsätter nästan 7000 personer och över 40 000 är inskrivna som studenter, lämnar det förstås avtryck. De som inte nåddes av nyheterna om hoten möttes av lappar på universitetets låsta entréer: "Today closed".

Samtidigt pågick vardagslivet i icke-universitetslund som vanligt: de gröna stadsbussarna stånkade upp längs med kullerstenen, en och annan cykel sneddade över gruset utanför Universitetshuset.

Forskaren Johan Unge, 46, var en av de som fått besked att han inte skulle ta sig till sin arbetsplats på måndagen. Han satte sig i stället på ett kafé i närheten av Universitetshuset, drack italienskt kaffe och jobbade på laptopen.

– Jag hade ju inte tänkt ta semester i dag, så vad man ska man göra, säger han.

Han har själv svårt att bedöma om hotet är allvarligt eller inte.

– Om det är på allvar vet man ju inte, men om det nu är ett dåligt skämt så ger det en ganska dålig eftersmak tycker jag.

Rektorn: "Ministern vill bli informerad om läget"

Lunds universitets rektor, Torbjörn von Schantz, stod under förmiddagen utanför universitetshuset och svarade på frågor från pressen.

Natten till i dag har han suttit i krismöte fram till klockan 02.

– Jag utgår från polisens bedömningar som jag hörde senast om i natt, då de sa till vår säkerhetschef att hade Lunds universitet varit ett hus hade de beordrat stängning. Nu har de inte sagt till oss att vi ska stänga, utan det är vår bedömning, säger han.

Att stänga ner universitetet en dag är resurskrävande. Kanske inte i form av den reella arbetsinsatsen att skicka ut information, utan snarare i form av allt arbete som inte utförs.

– Alla studenter som kanske skulle ha tentamen i dag, viktiga föreläsningar, labbar, seminarier. Plus att det naturligtvis har konsekvenser för vår forskning, säger han.

Han berättar att hotet i Lund blivit en nationell angelägenhet.

– Jag har fått meddelande från Utbildningsdepartementet om att ministern vill bli informerad om läget, men jag har inte hunnit ta kontakt med henne ännu, säger han.

Säkerhetschefen Per Gustafson har en intensiv dag på jobbet – hans telefon är helt urladdad efter alla samtal från media. Han är den som varit i kontakt med polisen från universitetets håll.

– Utifrån det gjorde vi bedömningen att då förlänger vi söndagen i princip, så det är ingen verksamhet i dag, säger han.

"Folk vågar inte ta risken att gå ut i dag"

Jodel är en tyskutvecklad app som särskilt riktar sig till studenter vid större lärosäten. Den liknar Twitter, med två viktiga skillnader: användningsområdet är begränsat till en area på 7 kilometer, och alla meddelanden är helt anonyma.

Appen betyder "fruktansvärt mycket för Lundastudenterna", säger Casper Danielsson som är webbredaktör på studentkårernas tidning Lundagård.

– Det är studenternas sätt att träffas över de sociala barriärerna utan ytligheten. Det är en fruktansvärt bra app, i och med att det är väldigt självsanerande eftersom man kan downvotea (rösta ner, reds. anm) inlägg man tycker är skit, säger han.

Vid 22-tiden i går kväll "exploderade" hans telefon av oroliga meddelanden. Ett hot mot universitetet är förstås första prio för studenternas egen tidning, så han har haft en hektisk natt.

Enligt Casper Danielsson har liknande meddelanden postats tidigare på andra campusområden i Sverige, men utan samma effekt.

– Att det stannar kvar och ger effekt i Lund visar lite på Lundastudenternas relation till Jodel, hur mycket man faktiskt värderar det som skrivs där och hur stort allvar man tar det på. Om det är bra eller dåligt vill jag inte lägga en värdering i, men det är verkligen tydligt vad det betyder för Lundastudenterna. Det kommer upp flera hundra inlägg i timmen, så det är en stor grej, säger han.

Känner du dig orolig i dag?

– Nej.

Varför inte?

– Jag tror att i och med att man har total anonymitet på Jodel så skrivs det mycket skit. Det kan ha varit ett busstreck, säger han och poängterar att han tycker universitet gjorde rätt som tog hotet på allvar och stängde ner verksamheten.

Även studenterna tar hotet på allvar, enligt Casper Danielsson.

– Folk vågar inte ta risken att gå ut i dag, det är tydligt och det är väldigt glädjande tror jag, att folk håller sig borta. Kollar vi på de stora studentområdena ...

Han slår ut med handen över ett öde Lundagård, den park som ligger i hjärtat av studenternas Lund.

– Du ser ju själv. När fan var det så här senast?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!