Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Födelsedagsgåvan till drottning Margrethe

Tavlan är ett detaljrikt verk uppbyggt i tolv olika fält. Ytan är målad på trä med reliefstruktur. Och fylld av symboler, med fokus på drottningens intresser för arkeologi.
Foto: Jesper Sunesen
Tavlan på väg.
Foto: Jesper Sunesen
Drottning Margrethe och konstnären Lars Physant hjälptes åt att avtäcka konstverket.
Foto: Jesper Sunesen
Drottningen lyssnade intresserat när konstnären presenterade verket.
Foto: Jesper Sunesen
En ung Margrethe och Sveriges kung, morfar – kung Gustav VI Adolf. Det är från honom Margrethe ärvt sitt intresse för arkeologi. Tillsammans med honom gjorde hon många resor till utgrävningar, i Egypten och i Italien.

Danska drottning Margrethe älskar konst och är själv en uppskattad konstnär.

Och vad passar då bättre än att gratulera med ett konstverk – där födelsedagsbarnet själv är porträtterat.

På tisdagen tog drottningen emot Nationalmuseets eleganta gåva, ett par dagar innan den stora 75-årsdagen.

Porträttet av drottningen är målat av den danske konstnären Lars Physant.

Tavlan är ett detaljrikt verk och konstnären har fokuserat på drottningens stora intresse för arkeologi, något som hon ärvde från Sveriges kung, morfar – kung Gustav VI Adolf. Tillsammans med honom var den dåvarande prinsessan på många utgrävningar i Egypten och Italien.

På tavlan syns monumenten i danska Jelling, samt en liten silverbägare hittad i Nordhøjen i Jelling. Porträttets namn är "At skabe billeder af billeder" (Att skapa bilder av bilder) och är uppbyggt i tolv olika fält. Ytan är målad på trä med reliefstruktur. På konstverket bär också drottningen smycken som symboliserar "Fyrkant", "Trelleborg" och "Aggersborg".

Avtäckte själv gåvan

Drottning Margrethe tog emot konstverket på Nationalmuseet och det var tillsammans med konstnären själv, Lars Physant, som hon avtäckte gåvan.

Drottningen log och var väldigt glad över gåvan, men när det kom frågor om hur det är med prins Henriks sjukdom så valde drottningen att inte kommentera. Att prinsen är sjuk och riskerar missa hela födelsedagsfirandet är något Kvällsposten skrivit om tidigare. 

På onsdagskvällen väntar en galataffel för det officiella Danmark, där hela den danska kungafamiljen ska delta. Troligen utan prins Henrik. Även den svenska kungafamiljen kommer, drottningen själv har berättat hur glad hon är över att kung Carl Gustav, drottnings Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer till festligheterna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!