Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyktingpojke våldtogs – två ungdomar åtalas

Kammaråklagare Emma Berge håller i dag presskonferens på polishuset i Växjö med anledning av åtalet.
Foto: Carl Carlert
Den grova våldtäkten inträffade på ett HVB-hem i Alvesta.
Foto: Google Maps

I dag åtalades två ungdomar från ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta för grov våldtäkt mot en 12-årig pojke.

Åklagare Emma Berge hävdar att de båda åtalade är över 18 år, trots att de i samband med gripandet sades vara 15 år.

En tandröntgen visar att den ene mannen är 18-19 år gammal och den andre mannens ålder är fortfarande okänd.

– Det enda jag kan säga är att han är över 18 år, säger Emma Berge, till SVT Småland.

Trots pojkens låga ålder placerades han på ett hem för äldre ensamkommande flyktingbarn i Alvesta.

I början av januari larmade personalen på boendet polisen om den misstänkta våldtäkten, som ska ha begåtts utomhus i Alvesta.

Senare greps och anhölls två tonåringar från boendet och redan från start bedömde åklagaren att de var misstänkta på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Båda nekar till våldtäkt.

Kommunen anmälde sig själv

Nyligen anmälde kommunen sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), för att en minderårig placerades på ett HVB-hem som saknar tillstånd att ta emot så unga. Pojken delade rum med en av de två som nu sitter häktade som misstänkta för våldtäkten. Enligt IVO-anmälan ska pojken vid ett tidigare tillfälle ha utsatts för ett våldtäktsförsök som han inte berättade om för polisen.

Båda åtalas nu för grov våldtäkt mot barn. Pojken ska först ha blivit slagen och därefter våldtagen, först av den ene och sedan av den andre. En kortare sekvens av det första övergreppet filmades och detta skickades sedan över till den andre misstänkte gärningsmannens mobiltelefon, skriver åklagare Emma Berge i stämningsansökan.

Visat råhet

Brottet är grovt, anser åklagaren, på grund av offrets låga ålder, att det var två förövare och att våldtäkten föregicks av slag. Pojken ska även ha blivit hotad och slagen under den första våldtäkten. Enligt åtalet har gärningsmännen "visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att filma övergreppet". De är också misstänkta för barnpornografibrott.

Åklagare Emma Berge hävdar att de båda åtalade är över 18 år, trots att de i samband med gripandet sades vara 15 år och yrkar på utvisning ur Sverige.

– Jag kommer att yrka på att de båda döms till fängelse och utvisning, säger Emma Berge.

Yrkar på utvisning

Enligt Smålandsposten har Migrationsverket som svar på tingsrättens fråga hävdat att det i dagsläget inte går att bedöma om det finns hinder mot utvisning.

– Jag måste ha ytterligare ett samtal med honom. Men så här långt har han nekat till anklagelsen, säger Tomas Malm, försvarare för en av de misstänkta.

Hela förundersökningen är sekretessbelagd.

Rättegången är preliminärt utsatt till den 29 februari och den 2 mars.