Kammaråklagare Emma Berge håller i dag presskonferens på polishuset i Växjö med anledning av åtalet. Foto: Carl CarlertKammaråklagare Emma Berge håller i dag presskonferens på polishuset i Växjö med anledning av åtalet. Foto: Carl Carlert
Kammaråklagare Emma Berge håller i dag presskonferens på polishuset i Växjö med anledning av åtalet. Foto: Carl Carlert
Den grova våldtäkten inträffade på ett HVB-hem i Alvesta. Foto: Google MapsDen grova våldtäkten inträffade på ett HVB-hem i Alvesta. Foto: Google Maps

Den grova våldtäkten inträffade på ett HVB-hem i Alvesta.

 Foto: Google Maps

Flyktingpojke våldtogs – två ungdomar åtalas

Publicerad

I dag åtalades två ungdomar från ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta för grov våldtäkt mot en 12-årig pojke.

Åklagare Emma Berge hävdar att de båda åtalade är över 18 år, trots att de i samband med gripandet sades vara 15 år.

En tandröntgen visar att den ene mannen är 18-19 år gammal och den andre mannens ålder är fortfarande okänd.

– Det enda jag kan säga är att han är över 18 år, säger Emma Berge, till SVT Småland.

Trots pojkens låga ålder placerades han på ett hem för äldre ensamkommande flyktingbarn i Alvesta.

I början av januari larmade personalen på boendet polisen om den misstänkta våldtäkten, som ska ha begåtts utomhus i Alvesta.

Senare greps och anhölls två tonåringar från boendet och redan från start bedömde åklagaren att de var misstänkta på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Båda nekar till våldtäkt.

Kommunen anmälde sig själv

Nyligen anmälde kommunen sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), för att en minderårig placerades på ett HVB-hem som saknar tillstånd att ta emot så unga. Pojken delade rum med en av de två som nu sitter häktade som misstänkta för våldtäkten. Enligt IVO-anmälan ska pojken vid ett tidigare tillfälle ha utsatts för ett våldtäktsförsök som han inte berättade om för polisen.

Båda åtalas nu för grov våldtäkt mot barn. Pojken ska först ha blivit slagen och därefter våldtagen, först av den ene och sedan av den andre. En kortare sekvens av det första övergreppet filmades och detta skickades sedan över till den andre misstänkte gärningsmannens mobiltelefon, skriver åklagare Emma Berge i stämningsansökan.

Visat råhet

Brottet är grovt, anser åklagaren, på grund av offrets låga ålder, att det var två förövare och att våldtäkten föregicks av slag. Pojken ska även ha blivit hotad och slagen under den första våldtäkten. Enligt åtalet har gärningsmännen "visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att filma övergreppet". De är också misstänkta för barnpornografibrott.

Åklagare Emma Berge hävdar att de båda åtalade är över 18 år, trots att de i samband med gripandet sades vara 15 år och yrkar på utvisning ur Sverige.

– Jag kommer att yrka på att de båda döms till fängelse och utvisning, säger Emma Berge.

Yrkar på utvisning

Enligt Smålandsposten har Migrationsverket som svar på tingsrättens fråga hävdat att det i dagsläget inte går att bedöma om det finns hinder mot utvisning.

– Jag måste ha ytterligare ett samtal med honom. Men så här långt har han nekat till anklagelsen, säger Tomas Malm, försvarare för en av de misstänkta.

Hela förundersökningen är sekretessbelagd.

Rättegången är preliminärt utsatt till den 29 februari och den 2 mars.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag