Pojken kom som ensamkommande flyktingbarn i september förra året.Samma månad blev han nerbrottad på en lerig åker – och våldtagen av två andra pojkar från samma flyktingboende i Maglarp. Foto: Fritz SchibliPojken kom som ensamkommande flyktingbarn i september förra året.Samma månad blev han nerbrottad på en lerig åker – och våldtagen av två andra pojkar från samma flyktingboende i Maglarp. Foto: Fritz Schibli

Pojken kom som ensamkommande flyktingbarn i september förra året.Samma månad blev han nerbrottad på en lerig åker – och våldtagen av två andra pojkar från samma flyktingboende i Maglarp.

 Foto: Fritz Schibli
Två 16-åringar dömdes i december förra året av Ystads tingsrätt till sluten ungdomsvård. Foto: Fritz SchibliTvå 16-åringar dömdes i december förra året av Ystads tingsrätt till sluten ungdomsvård. Foto: Fritz Schibli

Två 16-åringar dömdes i december förra året av Ystads tingsrätt till sluten ungdomsvård.

 Foto: Fritz Schibli
Påföljden blev åtta respektive tio månader – men försvaret vill få domen prövad i hovrätten över Skåne och Blekinge. Foto: Fritz SchibliPåföljden blev åtta respektive tio månader – men försvaret vill få domen prövad i hovrätten över Skåne och Blekinge. Foto: Fritz Schibli

Påföljden blev åtta respektive tio månader – men försvaret vill få domen prövad i hovrätten över Skåne och Blekinge.

 Foto: Fritz Schibli
Pojken bodde på ett tillfälligt transitboende i Maglarp i Skåne och var på väg tillbaka från den lokala affären med två andra pojkar när han blev våldtagen. Foto: Google mapsPojken bodde på ett tillfälligt transitboende i Maglarp i Skåne och var på väg tillbaka från den lokala affären med två andra pojkar när han blev våldtagen. Foto: Google maps
Pojken bodde på ett tillfälligt transitboende i Maglarp i Skåne och var på väg tillbaka från den lokala affären med två andra pojkar när han blev våldtagen. Foto: Google maps
E6 mellan Maglarp och Trelleborg. Foto: Google Street ViewE6 mellan Maglarp och Trelleborg. Foto: Google Street View
E6 mellan Maglarp och Trelleborg. Foto: Google Street View

Flyktingpojke blev våldtagen på åker

Publicerad

Pojken kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige i september förra året.

Samma månad blev han nerbrottad på en lerig åker – och våldtagen av två andra pojkar från samma flyktingboende, skriver Dagens Nyheter.

Drömmen om ett nytt liv i Sverige blev till en enda lång, svart mardröm.

Pojken kom till Sverige via Malmö hösten 2015. Han hade inte mycket till tillhörigheter med sig. En mobiltelefon, en sjal som han hade fått från sin mamma och en del kläder.

Förhoppningen var att få ett permanent uppehållstillstånd.

Men drömmen blev en enda lång mardröm sedan han kommit till ett tillfälligt transitboende i Maglarp i Skåne.

Där skulle hans placering utredas mer grundligt.

På kvällen den 15 september – alltså i samma månad som pojken kom till Sverige – frågade tre 16-åriga pojkar från Afghanistan, som bodde på samma transitboende, om pojken ville följa med ut på en promenad, till den lokala affären.

Det ville han.

– Det som hände sedan är i det närmaste oförklarligt. Men min slutsats är att det egentligen inte funnits något sexuellt motiv utan att avsikten varit att skända och förnedra, säger advokat Jörgen Malmunger, pojkens målsägandebiträde, till Dagens Nyheters reporter Lasse Wierup.

Knuffades ut på leråker

Det blev inget besök på affären.

Den var stängd.

På vägen tillbaka mot transitboendet stoppades de fyra barnen av en polispatrull, som sa förmanande:

– Ni kan inte gå här nära bilarna, det är farligt.

Så fort polisbilen var borta, knuffades den ensamkommande pojken ut på en lerig åker. Han misshandlades. Fick slag, sparkar, trycktes ner i leran. De slet i hans byxor.

Han kämpade och skrek "sluta".

Inget hjälpte.

Han fick bara mer och mer stryk. Han orkade inte stå emot längre. Han fick ett knä i nacken – sedan inleddes våldtäkt nummer ett. Pojken har beskrivit att det pågick i närmare tio minuter. För att hans protester skulle kväsas, fick han lera inkörd i munnen.

"Din heder du blir av med"

Pojken har berättat att han tänkte på poliserna som nyss hade stoppat dem längs vägen.

Men de var borta.

De hade redan åkt.

Våldtäkt nummer två skedde i direkt anslutning till nummer ett.

– Varje gång jag skrek slog han mig och höll för min mun”, står det enligt Dagens Nyheter i polisens förhörsprotokoll.

Även den tredje pojken blev beordrad att våldta – men vägrade. Efter dubbelvåldtäkten, sa den som pojken uppfattade som ledare:

– Om det här blir avslöjat, då är det din heder du blir av med.

Pojken lyckades efter övergreppen ta sig upp på benen. Men han blödde. På vägen tillbaka fick han veta att han låg mycket illa till om han berättade vad som hade skett. Han fick order om att hitta på en historia som gick ut på att han varit i slagsmål.

Därav blodet, alla skador.

Bröt ihop på transitboendet

Senare samma kväll blev pojken på nytt attackerad på transitboendet. Det var samma pojkar som varit med vid våldtäkterna – och som ville försäkra sig: Att pojken inte skulle tjalla.

Men senare samma natt bröt pojken ihop.

Nattpersonal fick veta vad han varit med om. Sedan rullades historien upp med ett rättsligt efterspel. En ambulans hämtade upp pojken. De tre pojkarna greps. Blodspår säkrades, liksom spermakladdiga servetter, som 16-åringarna använt efter övergreppen på åkern.

Två av 16-åringarna dömdes i december förra året av Ystads tingsrätt till sluten ungdomsvård. Påföljden blev åtta respektive tio månader – men försvaret vill få domen prövad i hovrätten över Skåne och Blekinge.

Där är vi nu.

En ny prövning.

Kan prövas i hovrätten

Frågan är: Kommer pojken klara av en ny rättegång? Kommer han klara av att vittna?

Hans målsägandebiträde, säger till DN:

– Jag anser att han är så traumatiserad att man inte kan höra honom inom överskådlig framtid. Som tur är finns det inspelade videoförhör och omfattande teknisk bevisning.

Och:

– Vi kommer att presentera ett nytt läkarintyg som styrker detta.

De dömda 16-åringarna är i väntan på en ny rättegång i hovrätten tvångsomhändertagna, enligt lagen om vård av unga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag