Flyktingkillarnas fina brev till svenska folket

Trivs i Sverige. Huseyin Kello och hans vänner trivs jättebra i Sverige och i Hestra. "Här så fint och människorna är verkligen jättesnälla", säger han.
Foto: Privat
Vill tacka. I Sverige har de syriska flyktingarna återfått tryggheten. Nu vill de tacka för stödet. "Sverige har ställt upp på ett jättefint sätt", säger Husyin Kello. På bilden är från vänster: Jneed Mohammed, Mohammed Almuslem, Mouaid Muasa, Naser Salyman, Nazer Salyman, Abdel Hadi och Huseyin Kello.
Rörande tackbrevet. I helgen delade de syriska flyktingarna i småländska Hestra ut det här brevet och en röd ros till alla som ville ha. Med brevet vill de uttrycka sin tacksamhet för bemötandet och hjälpen de har fått sedan de kom till Sverige.
Foto: Skärmdump
Blev rörd. Anki Josefsson i Hestra säger att många blev glada och rörda över flyktingarnas hälsning. "Det var så himla fint skrivet, i sådana här oroliga tider som råder nu var det verkligen fint att se så mycket positiva känslor", säger hon.
Foto: Privat

Här tackar flyktingarna från Syrien svenska folket för det stöd och hjälp som de har fått sedan de kom till Sverige.

"Vi tackar Sverige som har tagit emot oss med öppet hjärta", skriver de i ett brev som delades ut i småländska Hestra tillsammans med röda rosor.

– Vi har fått så mycket hjälp och är väldigt tacksamma för allt, säger Huseyin Kello, 29, som är en av skribenterna.

Tillsammans med sex kamrater gick Huseyin Kello ut på gatorna i Hestra, drygt en mil norr om Gislaved, i helgen för att tacka invånarna på orten för bemötandet av flyktingarna.

Med vita t-tröjor med ett hjärta i form av svenska flaggan på bröstet och breda leenden i sina ansikten ställde de sig utanför samhällets livsmedelsaffär för att personligen tacka invånarna.

Inlägg på Facebook och Instagram

Alla som gick förbi, och ville ha, fick ett rörande brev och var sin röd ros.

Initiativet togs emot väl och hyllas nu stort.

– Jag missade dem i lördags men fick ett eget brev och en ros i söndags när de stod utanför macken. Jag blev så väldigt rörd, det var så himla fint skrivet, säger Hestrabon Anki Josefsson som har postat inlägg om det på både Facebook och Instagram.

Huseyin Kello berättar att han kom till Sverige för 13 månader sedan. Han lämnade krigets Syrien och hamnade i lilla Hestra, från krigets fasor till småländsk tall- och granskog och ett stilla lugn.

Flyktingarna känner tacksamhet

– Alla har varit helt fantastiska. Vi har fått ett jättefint mottagande och vi är alla väldigt tacksamma för allt som Sverige har gjort för oss, säger han.

Anki Josefsson är sedan tidigare involverad i Röda korset och har haft en hel del kontakt med flyktingarna.

Hon berättar om hur samhället har ställt upp med olika aktiviteter, bland annat ett språkcafé i samarbete med studieförbundet ABF på biblioteket.

– Det är jättekul och fungerar som en mötesplats. Vi sitter och pratar och fikar, svenskar och flyktingar. I bland kommer de med med en barnbok och vill ha hjälp att lära sig läsa på svenska. Det är otroligt givande, säger hon.

"Sverige är allt"

Huseyin Kello håller med. Han har själv försökt gå dit så ofta han bara har kunnat.

– Jag försöker lära mig svenska så mycket det bara går. Språk är nyckeln till allt, till ett liv, till studier, jobb.

Nu vill han att brevet som han och kamraterna delade ut i Hestra ska nå så många svenskar som möjligt.

– Sverige är allt, människorna är fina och ni vill hjälpa oss. Sverige är mitt land nu, det är här jag vill vara, tack till alla som har hjälpt oss, säger han.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

FAKTA

Här är brevet

"Hej alla

Vi skriver det här brevet för att uttrycka vår tacksamhet till alla som välkomnade oss med värme och glädje.

Vissa har hjälpt oss att skapa social kontakt med den svenska befolkningen här i Sverige.

Vi tackar Sverige som har tagit emot oss med öppet hjärta och givit oss en fredlig plats utan krig.

Vi är glada att vi får leva i det här landet, vi kommer att respektera era lagar och traditioner och hoppas att vi i framtiden kan ge något tillbaka till det här landet.

Tack för allt."

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!