Trivs i Sverige. Huseyin Kello och hans vänner trivs jättebra i Sverige och i Hestra. "Här så fint och människorna är verkligen jättesnälla", säger han. Foto: PrivatTrivs i Sverige. Huseyin Kello och hans vänner trivs jättebra i Sverige och i Hestra. "Här så fint och människorna är verkligen jättesnälla", säger han. Foto: Privat
Trivs i Sverige. Huseyin Kello och hans vänner trivs jättebra i Sverige och i Hestra. "Här så fint och människorna är verkligen jättesnälla", säger han. Foto: Privat
Vill tacka. I Sverige har de syriska flyktingarna återfått tryggheten. Nu vill de tacka för stödet. "Sverige har ställt upp på ett jättefint sätt", säger Husyin Kello. På bilden är från vänster: Jneed Mohammed, Mohammed Almuslem, Mouaid Muasa, Naser Salyman, Nazer Salyman, Abdel Hadi och Huseyin Kello.Vill tacka. I Sverige har de syriska flyktingarna återfått tryggheten. Nu vill de tacka för stödet. "Sverige har ställt upp på ett jättefint sätt", säger Husyin Kello. På bilden är från vänster: Jneed Mohammed, Mohammed Almuslem, Mouaid Muasa, Naser Salyman, Nazer Salyman, Abdel Hadi och Huseyin Kello.
Vill tacka. I Sverige har de syriska flyktingarna återfått tryggheten. Nu vill de tacka för stödet. "Sverige har ställt upp på ett jättefint sätt", säger Husyin Kello. På bilden är från vänster: Jneed Mohammed, Mohammed Almuslem, Mouaid Muasa, Naser Salyman, Nazer Salyman, Abdel Hadi och Huseyin Kello.
Rörande tackbrevet. I helgen delade de syriska flyktingarna i småländska Hestra ut det här brevet och en röd ros till alla som ville ha. Med brevet vill de uttrycka sin tacksamhet för bemötandet och hjälpen de har fått sedan de kom till Sverige. Foto: SkärmdumpRörande tackbrevet. I helgen delade de syriska flyktingarna i småländska Hestra ut det här brevet och en röd ros till alla som ville ha. Med brevet vill de uttrycka sin tacksamhet för bemötandet och hjälpen de har fått sedan de kom till Sverige. Foto: Skärmdump
Rörande tackbrevet. I helgen delade de syriska flyktingarna i småländska Hestra ut det här brevet och en röd ros till alla som ville ha. Med brevet vill de uttrycka sin tacksamhet för bemötandet och hjälpen de har fått sedan de kom till Sverige. Foto: Skärmdump
Blev rörd. Anki Josefsson i Hestra säger att många blev glada och rörda över flyktingarnas hälsning. "Det var så himla fint skrivet, i sådana här oroliga tider som råder nu var det verkligen fint att se så mycket positiva känslor", säger hon. Foto: PrivatBlev rörd. Anki Josefsson i Hestra säger att många blev glada och rörda över flyktingarnas hälsning. "Det var så himla fint skrivet, i sådana här oroliga tider som råder nu var det verkligen fint att se så mycket positiva känslor", säger hon. Foto: Privat
Blev rörd. Anki Josefsson i Hestra säger att många blev glada och rörda över flyktingarnas hälsning. "Det var så himla fint skrivet, i sådana här oroliga tider som råder nu var det verkligen fint att se så mycket positiva känslor", säger hon. Foto: Privat

Flyktingkillarnas fina brev till svenska folket

Publicerad

Här tackar flyktingarna från Syrien svenska folket för det stöd och hjälp som de har fått sedan de kom till Sverige.

"Vi tackar Sverige som har tagit emot oss med öppet hjärta", skriver de i ett brev som delades ut i småländska Hestra tillsammans med röda rosor.

– Vi har fått så mycket hjälp och är väldigt tacksamma för allt, säger Huseyin Kello, 29, som är en av skribenterna.

Tillsammans med sex kamrater gick Huseyin Kello ut på gatorna i Hestra, drygt en mil norr om Gislaved, i helgen för att tacka invånarna på orten för bemötandet av flyktingarna.

Med vita t-tröjor med ett hjärta i form av svenska flaggan på bröstet och breda leenden i sina ansikten ställde de sig utanför samhällets livsmedelsaffär för att personligen tacka invånarna.

Inlägg på Facebook och Instagram

Alla som gick förbi, och ville ha, fick ett rörande brev och var sin röd ros.

Initiativet togs emot väl och hyllas nu stort.

– Jag missade dem i lördags men fick ett eget brev och en ros i söndags när de stod utanför macken. Jag blev så väldigt rörd, det var så himla fint skrivet, säger Hestrabon Anki Josefsson som har postat inlägg om det på både Facebook och Instagram.

Huseyin Kello berättar att han kom till Sverige för 13 månader sedan. Han lämnade krigets Syrien och hamnade i lilla Hestra, från krigets fasor till småländsk tall- och granskog och ett stilla lugn.

Flyktingarna känner tacksamhet

– Alla har varit helt fantastiska. Vi har fått ett jättefint mottagande och vi är alla väldigt tacksamma för allt som Sverige har gjort för oss, säger han.

Anki Josefsson är sedan tidigare involverad i Röda korset och har haft en hel del kontakt med flyktingarna.

Hon berättar om hur samhället har ställt upp med olika aktiviteter, bland annat ett språkcafé i samarbete med studieförbundet ABF på biblioteket.

– Det är jättekul och fungerar som en mötesplats. Vi sitter och pratar och fikar, svenskar och flyktingar. I bland kommer de med med en barnbok och vill ha hjälp att lära sig läsa på svenska. Det är otroligt givande, säger hon.

"Sverige är allt"

Huseyin Kello håller med. Han har själv försökt gå dit så ofta han bara har kunnat.

– Jag försöker lära mig svenska så mycket det bara går. Språk är nyckeln till allt, till ett liv, till studier, jobb.

Nu vill han att brevet som han och kamraterna delade ut i Hestra ska nå så många svenskar som möjligt.

– Sverige är allt, människorna är fina och ni vill hjälpa oss. Sverige är mitt land nu, det är här jag vill vara, tack till alla som har hjälpt oss, säger han.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag