Man kan acceptera enstaka misstag. Det här är inte enstaka misstag, säger Malmös oppositionsledare Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Man kan acceptera enstaka misstag. Det här är inte enstaka misstag, säger Malmös oppositionsledare Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Flyktingflickor bodde med vuxna män

Publicerad

Malmö stad har under 2015 godkänt att 59 asylsökande flickor bor tillsammans med vuxna män.

I flera fall handlar det om gravida 16-åringar.

– Man kan acceptera enstaka misstag. Det här är inte enstaka misstag, säger Malmös oppositionsledare Torbjörn Tegnhammar (M).

Lokala medier har tidigare rapporterat om att minderåriga asylsökande omyndiga flickor tillåtits bo tillsammans med betydligt äldre män. Malmö stad har blivit JO-anmält, och både Barnombudsmannen och rätteexperten Sven-Erik Alhem har kritiserat Malmö stad för riktlinjerna kring barnäktenskap.

Då handlade det om 16 flickor som kom till Malmö under november och december förra året.

59 flickor fick bo med vuxna män

Nu avslöjar Sydsvenskan att det under hela förra året kom 59 omyndiga flickor som placerats tillsammans med vuxna män, i stället för på HVB-hem som är brukligt. Fem var gravida, åtta hade redan fött barn och en 17-åring var redan tvåbarnsmamma.

– Det här är väldigt allvarligt, säger Malmös oppositionsledare Torbjörn Tegnhammar (M) till Sydsvenskan.

Fenomenet kan inte skyllas på höstens och vinterns flyktingström eftersom arbetssättet började redan i februari förra året.

"Ge kvinnojourer ökat stöd"

Malmös socialkommunalråd Carina Nilsson (S) har sagt att barnäktenskapen ska utredas igen. Men Tegnhammar menar att det är för sent – att Carina Nilsson "vänt under galgen". Nu vill han att kvinnojourer som jobbar med de här frågorna ska få ökat stöd.

Sociala resursförvaltningens direktör Annelie Larsson säger till Sydsvenskan att man ska göra "ett omtag".

"Gjordes akuta bedömningar"

Men hon skyller delvis den långa listan av placerade unga flickor på den ökade flyktingströmmen.

– Jag tycker att det är många. Det har gjorts akuta bedömningar när det under fjolåret kom 14 450 barn till Malmö. Det här är så pass allvarligt att vi måste titta på alla ärenden igen, säger hon i Sydsvenskan.

Alla flickor under 15 år, däremot, har placerats på HVB-hem, enligt Annelie Larsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag