I trakterna kring Ringsjön man precis iordningställt sex nya platser till sitt boende för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Jens ChristianI trakterna kring Ringsjön man precis iordningställt sex nya platser till sitt boende för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Jens Christian

I trakterna kring Ringsjön man precis iordningställt sex nya platser till sitt boende för ensamkommande flyktingbarn.

 Foto: Jens Christian
Handledaren Rodrigo Hernandez, utvecklingschefen Maria Nilsson och föreståndaren Johanna Sandell välkomnar de nya flyktingbarnen. Foto: Jens ChristianHandledaren Rodrigo Hernandez, utvecklingschefen Maria Nilsson och föreståndaren Johanna Sandell välkomnar de nya flyktingbarnen. Foto: Jens Christian
Handledaren Rodrigo Hernandez, utvecklingschefen Maria Nilsson och föreståndaren Johanna Sandell välkomnar de nya flyktingbarnen. Foto: Jens Christian
Foto: Jens ChristianFoto: Jens Christian
 Foto: Jens Christian
Foto: Jens ChristianFoto: Jens Christian
 Foto: Jens Christian

Flyktingbarn kan få hem i skånska idyllen

Publicerad

Behovet av platser för ensamkommande flyktingbarn ökar nu dramatiskt.

Tryggheten i Sverige kan vara ett idylliskt boende mitt i Skåne.

– Vi är nedringda av kommuner som behöver hjälp, säger föreståndaren Johanna Sandell.

Fram till den 1 september i år sökte 9 383 ensamkommande flyktingbarn asyl i Sverige. Det är långt över den ursprungliga prognosen.

Under de senaste dagarnas ström av flyktingar har det också funnits många ensamkommande flyktingbarn i de övre tonåren.

Enbart i Helsingborg kommer nu 50 ensamkommande flyktingbarn i veckan. Det råder akutbrist på familjehem och tjänstemännen tvingas gå utanför vanliga lagar och regler.

Den senaste prognosen från Migrationsverket har uppskattat att antalet ensamkommande flyktingbarn i år kommer att hamna kring 12 000. Men en ny prognos lämnas i oktober och den kommer att vara ännu högre.

Sex nya platser

I de vackra trakterna kring Ringsjön har föreståndaren Johanna Sandell och utvecklingschefen Maria Nilsson precis iordningställt sex nya platser till sitt boende för ensamkommande flyktingbarn.

På hemmet, Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning, och som drivs av en ekonomisk förening, finns redan nio pojkar i åldern 15-17 år från bland annat Eritrea och Afghanistan.

– Det kommer samtal från kommuner som önskar platser hela tiden, säger Maria Nilsson. Just nu är behovet hur stort som helst.

De ensamkommande flyktingbarnen anvisas till hemmet via olika kommuner. Ersättningen per barn ligger kring 1 900 kronor dygnet.

Men i många fall är platserna alltså redan upptagna och ungdomarna fastnar i olika transitboenden under lång tid.

– Barnen bär alla på olika historier om hur de kommit till Sverige. En del har bara varit på flykt i timmar, för andra kan det ha tagit flera månader och de har kanske fått jobba sig upp genom Europa, säger föreståndaren Johanna Sandell.

Det gemensamma är att alla flytt undan krig, förföljelse eller fattigdom - och samtidigt lämnat familj och släktingar bakom sig.

– Ungdomarna behöver i allmänhet mycket stöd och hjälp. Därför finns personal på hemmet dygnet runt och när det behövs kallar vi in kuratorer och psykologer, säger Maria Nilsson.

Lära sig språket

I första läget handlar det om att ungdomarna får lära sig det svenska språket. Alla ungdomarna får en egen kontaktperson och går i kommunala skolor.

Vad säger de ensamkommande flyktigbarnen om sin situation?

– Flera har uttryckt oro för sin familj. Med mörkret kommer tankarna på så mycket annat också. Flera har blivit somatiskt sjuka av all ängslan. Men alla har fått telefonkort och tillgång till dator, vilket underlättar kontakten med sina nära och kära i hemlandet.

Vid besöket på anläggningen i Höör, där det även finns naturbruksgymnasium och särskilt boende för dementa, tillåts vi inte träffa några av de ensamkommande flyktingbarnen.

– Situationen är för känslig för flera av dem, förklarar Johanna Sandell.

Men hon säger samtidigt att ungdomarna gärna vill komma in i det svenska samhället och få svenska kompisar.

– Vi gör hela tiden olika aktiviteter. Vi ska fixa simskola eftersom en del inte kan simma och vi fundera på att bilda ett eget fotbollslag, säger Maria Nilsson.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag