Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flyktingar skickas hem – danska beslutet får kritik

Thomas Hammarberg (S) är förre detta EU kommissionär för mänskliga rättigheter.
Foto: ANDY EAMES / AP PRESSENS BILD
Mette Frederiksen
Foto: JENS DRESLING / POOL / EPA POLITIKEN POOL
Mette Frederiksen
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AFP TT NYHETSBYRÅN

Danska regeringen har beslutat om att skicka hem syriska flyktingar – det bedöms inte finnas ett skyddsbehov.

Thomas Hammarberg, S-riksdagsledamot och tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter i Europarådet, är kritisk.

”Ett kollektivt tryck på flyktinggrupperna att lämna är inte bara inhumant och framkallar en känsla av att de är utpekade som oönskade numera. Det strider också mot en viktig aspekt av asylrätten”, skriver han i ett mejl.

Under tisdagen höll danska folketinget en partiledardebatt där frågan om syriska flyktingar togs upp. Danmarks premiärminister Mette Frederiksen uppgav att flera hundra syriska flyktingar ska deporteras tillbaka till Syrien, något som danska Jyllands-Posten var först med att rapportera om. 

– Om du är flykting beror det på att du har ett behov av skydd. Och om detta behov försvinner för att du inte förföljs individuellt eller det inte finns några allmänna omständigheter som kräver skydd, så måste du naturligtvis återvända till det land du kommer från, sa statsminister Mette Frederiksen till den danska tidningen.

”Fängelserna är oerhört brutala”

Enligt danska myndigheter betraktas huvudstaden Damaskus och området omkring säkra för syriska flyktingar. Med anledning av detta förväntas Danmark, enligt statsministern, kalla tillbaka ett flertal hundra uppehållstillstånd och påbörja deportationer.

Men den svenske diplomaten, riksdagsledamoten för Socialdemokraterna och förre detta EU-kommissionären för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg håller inte med grannlandet i deras bedömning.

”Det finns områden i Syrien där det inte rasar krig och har inte gjort det under flera år. Men det betyder inte att förhållandena där är problemfria. De regimkontrollerade områdena styrs av en regim som är diktatorisk. De som stämplas som oppositionella riskera brutala övergrepp. Fängelserna är oerhört brutala. De som skickas hem från våra länder till de områdena riskerar att bli misstänkta och därmed drabbas”, skriver Thomas Hammarberg i ett mejl till Kvällsposten.

”Hänsyn måste också tas till den situation som flyktingar har hos oss nu. Här finns till exempel barn som fötts här, har kamrater här och ingen annan anknytning till Syrien än föräldrarna” skriver Thomas Hammarberg.
Foto: CHRISTIAN LUTZ / AP

Hammarberg: Kan finnas en fara

Thomas Hammarberg medger att det kan finnas de som vill återvända till Syrien för att återbygga landet. Däremot anser han att det finns en fara att använda enskilda fall av dessa som exempel på att Syrien är säkert för de som befinner sig i Norden. 

”Jag är helt emot tanken att våra myndigheter ska se detta kollektivt, och skapa en bild av att ”faran är över” och att flyktingarna därför inte längre är välkomna.” 

”Ett kollektivt tryck på flyktinggrupperna att lämna är inte bara inhumant och framkallar en känsla av att de är utpekade som oönskade numera. Det strider också mot en viktig aspekt av asylrätten”, forsätter han.

Kvällsposten har sökt danska regeringen, som har avböjt att kommentera.

FLER NYHETER: Fyra saker som är bra att veta om Mette Frederiksen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!