Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyktingar möttes av kakor och banderoll

Flyktingarna välkomnades med hälsningar och pepparkakor.
Foto: MATHS OLSSON/SYDÖSTRAN

Klimatet har varit hårt för nyanlända flyktingar.

Men i den lilla byn Fur i Blekinge möttes de av en öppen famn.

– Vi vill ge en positiv bild av deras nya land, säger Allan Persson i hembygdsföreningen.

Det var Sydöstran som först berättade om att när hembygdsföreningens medlemmar fick veta att byn Fur skulle ta emot flyktingar bestämde man sig för att välkomna dem.

Bussen som rullade in på uppfarten till Furs sanatorium, som nu byggts om till flyktingboende möttes av en banderoll med ordet "Välkommen" i stora bokstäver. Furborna bjöd på pepparkakshjärtan och ropade hälsningar på både svenska och arabiska.

"Vill stävja vissa röster"

– Vi ville stävja vissa röster som gärna vill göra sig hörda. Människorna kommer ju hit eftersom de helt enkelt inte kan stanna i sina egna länder. Vad kan vi då göra som medmänniskor? säger Allan Persson i hembygdsföreningen Älmtamåla Skolrotes Intresseförening.

Under 90-talet kom det flyktingar från Forna Jugoslavien till Fur. Då var stämningen en annan.

– Det blev "gurgel" på byn, det sades att det togs saker i affären och att tvätt rycktes ner från tvättlinorna, berättar Allan Persson.

För att lösa konflikterna bildade hembygdsföreningen en välkomstgrupp. Gruppen bjöd in både bybor och flyktingar till hembygdsföreningens olika musikevenemang och deras teatergrupp. Eftersom hembygdsföreningen skötte badplatserna i byarna kunde de sysselsätta de personer som var intresserade.

– Det blev väldigt bra efter att vi skapade välkomstgruppen. Givetvis hade vi några incidenter men det var inga allvarliga händelser, säger Allan Persson.

Fick med sig byn med sitt tal

Med den kunskapen i bagaget var det självklart att man återigen ordnade en välkomstkommitté för Furs nya invånare. Migrationsverket och entreprenören som driver flyktingboendet bjöd in till ett informationsmöte i aulan på Furs sanatorium. Där bjöds Allan Persson in för att tala.

– Till en början var det väldigt tyst i aulan, men efter att jag hållit mitt anförande vände stämningen och jag fick många applåder.

Det har nu kommit två bussar till Fur. Ett 90-tal personer har anlänt till boendet och det väntas komma lika många till.

– Vi har ju inte riktigt träffats ännu, då när de kom var polisen där och vi ville inte störa för mycket. Bara visa att vi finns och att de är välkomna. Nu på söndag ska vi träffa representanter bland flyktingarna och de ska berätta vad de tror vi kan hjälpa dem med, säger Allan Persson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!