Flyktingarna välkomnades med hälsningar och pepparkakor. Foto: MATHS OLSSON/SYDÖSTRAN
Flyktingarna välkomnades med hälsningar och pepparkakor. Foto: MATHS OLSSON/SYDÖSTRAN

Flyktingar möttes av kakor och banderoll

Publicerad

Klimatet har varit hårt för nyanlända flyktingar.

Men i den lilla byn Fur i Blekinge möttes de av en öppen famn.

– Vi vill ge en positiv bild av deras nya land, säger Allan Persson i hembygdsföreningen.

Det var Sydöstran som först berättade om att när hembygdsföreningens medlemmar fick veta att byn Fur skulle ta emot flyktingar bestämde man sig för att välkomna dem.

Bussen som rullade in på uppfarten till Furs sanatorium, som nu byggts om till flyktingboende möttes av en banderoll med ordet "Välkommen" i stora bokstäver. Furborna bjöd på pepparkakshjärtan och ropade hälsningar på både svenska och arabiska.

"Vill stävja vissa röster"

– Vi ville stävja vissa röster som gärna vill göra sig hörda. Människorna kommer ju hit eftersom de helt enkelt inte kan stanna i sina egna länder. Vad kan vi då göra som medmänniskor? säger Allan Persson i hembygdsföreningen Älmtamåla Skolrotes Intresseförening.

Under 90-talet kom det flyktingar från Forna Jugoslavien till Fur. Då var stämningen en annan.

– Det blev "gurgel" på byn, det sades att det togs saker i affären och att tvätt rycktes ner från tvättlinorna, berättar Allan Persson.

För att lösa konflikterna bildade hembygdsföreningen en välkomstgrupp. Gruppen bjöd in både bybor och flyktingar till hembygdsföreningens olika musikevenemang och deras teatergrupp. Eftersom hembygdsföreningen skötte badplatserna i byarna kunde de sysselsätta de personer som var intresserade.

– Det blev väldigt bra efter att vi skapade välkomstgruppen. Givetvis hade vi några incidenter men det var inga allvarliga händelser, säger Allan Persson.

Fick med sig byn med sitt tal

Med den kunskapen i bagaget var det självklart att man återigen ordnade en välkomstkommitté för Furs nya invånare. Migrationsverket och entreprenören som driver flyktingboendet bjöd in till ett informationsmöte i aulan på Furs sanatorium. Där bjöds Allan Persson in för att tala.

– Till en början var det väldigt tyst i aulan, men efter att jag hållit mitt anförande vände stämningen och jag fick många applåder.

Det har nu kommit två bussar till Fur. Ett 90-tal personer har anlänt till boendet och det väntas komma lika många till.

– Vi har ju inte riktigt träffats ännu, då när de kom var polisen där och vi ville inte störa för mycket. Bara visa att vi finns och att de är välkomna. Nu på söndag ska vi träffa representanter bland flyktingarna och de ska berätta vad de tror vi kan hjälpa dem med, säger Allan Persson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag