Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygkraschen: Ingen kan ställas till svars

Polisens utredning av flygkraschen i Ronneby visar att ingen person kan ställas till svars. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Piloten omkom i kraschen i flygkraschen, men ingen på marken kom till skada. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisens utredning efter flygkraschen i Ronneby pekar i allt väsentligt på att kraschen var en medveten handling från piloten.

Piloten omkom i kraschen, men ingen på marken kom till fysisk skada.

– De uppgifter vi fått fram stöder vår teori om hur det gått till, säger polisens utredare Patrik Thorsell till SVT Blekinge.

Det var i helgen som den uppmärksammade flygkraschen inträffade i ett villaområde i Blekinge.

Piloten var på väg att avsluta flygturen med sitt enmotoriga propellerflygplan när han bad om att få ta en extra runda före landning.

Ögonblicket senare förlorade trafikledningen kontakten med flygplanet - och ytterligare en stund senare kraschlandade flygplanet på villafastigheten i Ronneby.

Det var vid 15.30-tiden på lördagen som det första larmet kom in till SOS. Ett mindre propellerplan hade då störtat precis på uppfarten till ett av husen i ett villakvarter i Ronneby i Blekinge.

Hörde smäll

En boende på gatan berättar:

– Vi hörde en explosion, det small. Sedan började det brinna.

En annan granne, Jan Mårtensson, såg flygplanet i luften, bara några sekunder innan det kraschade. Han berättade:

– Jag var ute och bytte däck och så hörde jag flygplanet komma, tittade upp och tänkte ”katten vad det flyger lågt”.

När han vände sig om hörde han smällen.

– Det var en jättesmäll och jag vände mig om och såg en rökpelare. Första tanken var hur fasen det kunde ramla ner så snabbt.

Piloten omkom

Att ingen människa på marken kom till skada kan betecknas som närmast ett mirakel. Piloten själv omkom i kraschen.

Efter teknisk undersökning på platsen och vittnesförhör har polisens misstankar om att kraschen var en medveten handling av piloten stärkts, enligt SVT.

Polisen hade redan tidigt i utredningsarbetet uppgifter om de misstänkta bakomliggande omständigheterna.

Utredaren Patrik Thorsell berättar att polisen också utrett händelsen som ett suicidärende, med brottsrubriceringen framkallande av fara för annan.

– De uppgifter vi har fått fram stöder vår teori om hur det har gått till, säger Patrik Thorssell till SVT.

Ingen ansvarig

Han räknar med att polisutredningen så småningom läggs ner, eftersom det inte finns någon person att ställa till svars i ärendet.

– Vi ska sammanställa materialet och är i slutfasen. Troligtvis kommer utredningen att läggas ner eftersom det inte finns någon att driva den mot, säger Patrik Thorssell till SVT.