Laglig drönarbild. Den här bilden togs på torsdagen – innan flygförbudet över Sverigedemokraternas möteshotell Scandic Star trädde i kraft. Nu är den fotometoden tillfälligt olaglig. Foto: Fritz Schibli
Laglig drönarbild. Den här bilden togs på torsdagen – innan flygförbudet över Sverigedemokraternas möteshotell Scandic Star trädde i kraft. Nu är den fotometoden tillfälligt olaglig.  Foto: Fritz Schibli

Flygförbud över SD-hotellet i Lund

Publicerad

Polisen skärper säkerheten ytterligare kring Sverigedemokraternas landsdagar i Lund.

Efter aktivisters hot utfärdades på fredagseftermiddagen ett totalt flygförbud över området.

– Drönare nämns på forum som vill störa det möte som ska hållas, säger polisens biträdande kommenderingschef Mats Karlsson.

Klockan 16 på fredagseftermiddagen trädde beslutet om flygförbud i kraft. Skånepolisen la ut en karta på sin hemsida där ett cirkelrunt område markerades med, hotell Scandic Star i Lund som exakt mittpunkt.

Inom den cirkeln gäller att "privat luftfart i området, exempelvis användning av drönare, inte är tillåtet på en höjd under 1500 fot".

Polisen vill inte säga att beslutet är ett resultat av något konkret hot. Bara bekräfta att användning av drönare nämns på olika forum där aktivister diskuterar metoder att sabotera Sverigedemokraternas landsmöte.

På ett forum som heter Stoppa SD:s partidagar i Lund heter det till exempel så här:

"Vi vill se all den kreativitet som finns i den antirasistiska rörelser komma till liv såsom plakat, drönare med pizza och visselpipor."

"Vanligare att man använder drönare"

Just en drönare med en pizzabit hängande i ett snöre användes i ett försök att störa SD-ledare Jimmie Åkesson när han höll ett tal i Ronneby inför EU-valet förra våren. Och i Almedalen i somras såg Säpo till att TV4:s drönare fick flygförbud.

– Det blir allt vanligare att man använder drönare, säger Hans Kjærsgaard som är Skånepolisens kommenderingschef vid landsdagarna i Lund.

– Vi vill inte ha luftfarkoster över området. Det finns inget underliggande hot – det handlar om säkerheten överhuvudtaget. Det är inte ofarligt att det flyger drönare över ställen där det finns folk.

Hans Kjærsgaard påpekar att ett liknande beslut om flygförbud utfärdades i samband med MFF:s match i fotboll mot Paris Saint-Germain på onsdagen.

Flygförbudet över Scandic Star i Lund gäller fram till söndag kväll klockan 19.

– Vi har diskuterat in i det sista och tyckte det var rimligt med den här begäran. Och Transportstyrelsen har delat vår åsikt, säger Mats Karlsson vid polisen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag