"När jag fick läsa brevet började jag gråta", säger skolans kurator Pooja Sharafi. Foto: Pooja Sharafi"När jag fick läsa brevet började jag gråta", säger skolans kurator Pooja Sharafi. Foto: Pooja Sharafi
"När jag fick läsa brevet började jag gråta", säger skolans kurator Pooja Sharafi. Foto: Pooja Sharafi
Förhoppningen nu är att Ahmed ska få chansen att träffa kungen personligen. Pooja berättar att Ahmed kan engelska och att pojken skulle bli otroligt glad av ett samtal från Hovet. Foto: Pooja SharafiFörhoppningen nu är att Ahmed ska få chansen att träffa kungen personligen. Pooja berättar att Ahmed kan engelska och att pojken skulle bli otroligt glad av ett samtal från Hovet. Foto: Pooja Sharafi
Förhoppningen nu är att Ahmed ska få chansen att träffa kungen personligen. Pooja berättar att Ahmed kan engelska och att pojken skulle bli otroligt glad av ett samtal från Hovet. Foto: Pooja Sharafi

Flydde från Syrien – nu vill han träffa kungen

Publicerad

 

Ahmed, 12, flydde från Aleppo i Syrien och hamnade i Malmö för fyra månader sedan.

Nu vill han träffa Kung Carl XVI Gustaf och berätta om sina upplevelser.

Kuratorn Pooja Sharafi, 29, på Sofielundsskolan har bestämt sig för att hjälpa till.

– Hans majestät är enormt välkommen till Malmö och till vår skola, säger han.

Det var för två veckor sedan Ahmed klev in hos kuratorn Pooja på Sofielundsskolan i Malmö. Tidigare under dagen hade Pooja gått runt till olika klasser för att informera eleverna om var de kan vända sig ifall de skulle behöva prata om något. Detta tog 12-årige Ahmed fasta på - han behövde någon att ventilera minnen från flykten med. Men efter en stunds samtal skulle det visa sig att Ahmed även hade annat på hjärtat, berättar Pooja.

– Han ville faktiskt ha kungens postadress. Han hade hört att det var en “ädel” kung och ville träffa honom för att berätta om vad han gått igenom under flykten hit.

"Ahmed kan bli en bra förebild"

Pooja lovade Ahmed att hjälpa till med adressen och när brevet var färdigskrivet fick en av hans kolleger hjälpa till att översätta texten från arabiska. När Pooja sedan fick tillbaka brevet var det på svenska och redo att skickas i väg till kungen.

– Jag hade ju hört en del av historien i vårt samtal - men när jag fick läsa brevet började jag gråta. Det var väldigt känslosamt, och det är så himla viktigt att det här når ut och att vi låter barnen få berätta, säger han.

Förhoppningen nu är att Ahmed ska få chansen att träffa kungen personligen. Pooja berättar att Ahmed kan engelska och att pojken skulle bli otroligt glad av ett samtal från Hovet. Men det är inte bara kungafamiljen som borde ta del av berättelsen, menar han.

– Ahmed kan bli en bra förebild för andra barn som inte har fått den här möjligheten att dela med sig av sin längtan, sina förluster och sina önskningar, säger Pooja och fortsätter:

– Det är jättemånga historier som uttrycks, men ingen har tidigare velat dela med sig som Ahmed har. Jag tror det är ett bra sätt för barnen att processa vad de varit med om själva också.

Margareta Thorgren, informationschef vid Hovet, berättar att alla brev som skickas till kungahuset hanteras enligt deras gällande rutiner. Och ett besök med kunglig glans på Sofielundsskolan i Malmö är inte uteslutet.

– Både kungen och andra i kungafamiljen har gjort väldigt många skolbesök. Speciellt prins Daniel under det senaste året, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag