Kurdowan Chaomar flydde från Kurdistan för 22 år sen. Foto: Ivo ScepanovicKurdowan Chaomar flydde från Kurdistan för 22 år sen. Foto: Ivo Scepanovic
Kurdowan Chaomar flydde från Kurdistan för 22 år sen.  Foto:  Ivo Scepanovic
Nu är han på plats i Kroatien för att hjälpa människor på flykt: "Vi har mat för 1 500-2000" Foto: Ivo ScepanovicNu är han på plats i Kroatien för att hjälpa människor på flykt: "Vi har mat för 1 500-2000" Foto: Ivo Scepanovic
Nu är han på plats i Kroatien för att hjälpa människor på flykt: "Vi har mat för 1 500-2000" Foto:  Ivo Scepanovic

Flydde för 20 år sen – hjälper nu flyktingar

Publicerad

Han flydde själv för 22 år sedan. Nu gör han allt för att hjälpa de som gör sin resa från kriget till Europa.

Tillsammans med flera vänner reste Kurdawan Chaomar från Lund till Kroatien för att hjälpa flyktingar.

På fredagskvällen bjöd de tusentals personer på mat.

– Vi kommer inte ge upp förrän allt är färdigt och då åker vi och köper nytt, säger Kurdawan Chaomar.

De har kört över 1 500 kilometer för att hjälpa syriska flyktingar i Kroatien. Från Lund till Zagreb, med två ton mat i bagaget.

Kurdawan Chaomar, Hamid Pourabdi, Joakim Nilsson, James Timmerby, Réjin Zandi, Victor Ullmann och Henrik Johannessen beslöt sig för att åka och hjälpa till under flyktingkatastrofen - med framför allt mat.

– Jag vill göra situationen lättare för flyktingar. Det här är bara ett privat initiativ från mig och mina vänner. Vi tillhör ingen organisation. Vi vill hjälpa dem att göra sina liv lättare, just nu, här i Kroatien, säger Kurdawan Chaomar när Expressen möter honom i den kroatiska huvudstaden Zagreb på fredagen, dit han anlänt för att hjälpa flyktingar.

Den 33-åriga Kurdawan Chaomar upplevde samma situation för 22 år sedan, 1993, när han som elvaåring själv kom till Sverige från Kurdistan i norra Irak.

- Jag kom inte för att hjälpa dem nå Sverige. Jag kom hit för att hjälpa dem här. Det är sant att många av dem vill åka till Sverige men jag är här för att hjälpa dem här. Jag lagar mat åt dem. Jag kom med några av mina vänner och ville hjälpa folk i knipa. Vi hjälper dem till sjukhus om det behövs, vi tillagar mat och vi har också kockar med oss, säger Kurdawan Chaomar.

Han säger att han känner solidaritet med migranterna då de påminner honom om när han själv var en flykting från Kurdistan.

- Jag var bara 11 år då men jag kommer ihåg situationen och jag har åkt hit för att ge de här migranterna en chans, säger han.

Kaotiska scener vid gränsen

Med sig från Sverige har de två ton mat från en matbutik i Sverige som kommer väl till pass hos de hungriga människor som väntar vid gränsen.

- I kväll kommer vi mata så många vi bara kan. Vi har mat för cirka 1 500 till 2 000 personer. Vi kommer inte ge upp förrän allt är färdigt och då åker vi och köper nytt.

Senare på kvällen befann sig Kurdawan Chaomar vid gränsen mot Slovenien, där tusentals flyktingar samlats. Vid 20-tiden hade den kroatiska gränsen öppnats men flyktingarna väntade då på att gränspolisen i Slovenien också skulle släppa igenom dem.

Han vittnar om kaotiska scener, med tårgas som kastats från den slovenska polisen. Kroatiska ambulanser fick komma till platsen.

Han berättar om flera gripande ögonblick under dagen. Som när en sex månader gammal bebis svimmade av, efter all ansträngning. Eller när de fick sällskap av ett 12-årigt flyktingbarn, som tappade bort sina föräldrar när de tvingades på olika tåg i Serbien.

– Jag har gått den här vägen själv när jag var 11 år gammal. Så jag visste lite vad jag skulle se, men efter många år i Sverige glömmer man bort. Jag blir chockad, säger Kurdawan Chaomar.

Han brukade driva en restaurang i Lund, en erfarenhet han har användning av nu. Han planerar att stanna i Kroatien i tio dagar.

– Små saker betyder mycket för människor i ett sådant här ögonblick. Det vet jag av erfarenhet.

Ivo Scepanovic

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag