Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flitig surfare får rätt mot mobiljätten

Foto: Per Nilsson

Simrishamnsbon tittade på mycket film på nätet. Men Tele 2 tyckte att datatrafiken låg på en extremt hög nivå och stängde abonnemanget trots att det var obegränsat.

Nu ger allmänna reklamationsnämnden kunden rätt.

FAKTA

Så mycket räcker 5 gigabyte till…

… lyssna på musik i 75 timmar.

… se på tv i 15 timmar.

… lyssna på webbradio i 125 timmar.

… ladda ner cirka 1 250 låtar.

Det var Ystads allehanda som först uppmärksammade surftvisten.

Simrishamnsbon hade ett abonnemang på mobilt bredband utan begränsningar. Men en dag damp det ner ett brev i postlådan. Tele 2 informerade honom om att de skulle stänga av mobiltrafiken eftersom de ansåg att han förbrukade en orimlig mängd datatrafik.

Operatören säger att kunden antingen inte använde abonnemanget enbart för privat bruk eller haft ett oskyddat nätverk. Operatören menar också att kundens överanvändning lett till att andra kunder fått sämre datatrafik.

Film på nätet

Simrishamnsbon säger att han inte haft ett oskyddat nätverk, utan att den höga förbrukningen beror på att han tittar på mycket filmer på Youtube och SVT play. Något han trodde var helt okej eftersom han hade en obegränsad surf.

Enligt operatören ska Simrishamnsbon dagsförbrukning ha motsvarat en genomsnittlig användares för en hel månad. En månad ska det ha handlat om upp till 112 gigabyte - vilket enligt tele 2 är 50 gånger högre än normalt.

Ingen skada

Allmänna reklamationsnämnden ger nu kunden rätt. Att han använt en datamängd som anses vara kraftigt över genomsnittet räcker inte för att stänga ner abonnemanget. Tele 2 har inte heller kunnat bevisa att kundens användning orsakat skada för andra kunder.

Nämnden anser att kunden åter ska få tillgång till sitt abonnemang.