Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

17-årig flicka ska ha blivit bortförd – av sina föräldrar

Mamman har nu häktats vid Malmö tingsrätt misstänkt för att ha fört bort sin dotter till Irak. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Flickans pappa är anhållen i sin frånvaro. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 17-åriga flickan vädjade till sina vänner på Facebook om hjälp efter att hon blivit bortförd till Irak.

Nu är hon försvunnen, uppger Aftonbladet. 

– Vi vet inte varför, men de tycker väl att hon ska leva där, säger kammaråklagare Charlotte Ottosen till Sydsvenskan.

Misstanken är att flickans pappa är den som har fört bort flickan, enligt Sydsvenskan.

Enligt polisens misstankar skedde bortförandet den 15 februari i år och 17-åringen tros i dag befinna sig i Irak.

– Folk undrade vart hon tagit vägen. Därefter har hon kommunicerat på sociala medier till väninnor och i en Facebook-grupp var hon befinner sig och att hon behöver hjälp, säger Charlotte Ottosen till Sydsvenskan. 

Flicka bortförd till Irak

Polisen misstänker att flickan hålls kvar i rak mot sin vilja. Polisen har sedan de fick kännedom om flickans situation genomfört en rad utredningsåtgärder. Resultatet gör att man tror på flickans berättelse, uppger Sydsvenskan.

Drivande i bortförande tror polisen är flickans pappa, som är anhållen i sin frånvaro – men även dotterns mamma ska vara inblandad. Hon häktades i dag i Malmö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande. 

– Vi vet inte varför, men de tycker väl att hon ska leva där. Jag hade inte kunnat visa att det handlar om att ingå äktenskap. Men min tanke är att de passar på innan hon är myndig, säger Charlotte Ottosen till Sydsvenskan. 

Polisen har inte någon bekräftelse på var flickan befinner sig. Man hoppas nu på att mamman ska hjälpa till i utredningen. 

Flickan har efterlysts av polis. 

– Vi ska försöka kontrollera var flickan finns, hur hon förts dit och var pappan är. Förhoppningsvis berättar mamman. Men det kommer att behövas ganska många utredningsåtgärder, säger Charlotte Ottosen till Sydsvenskan. 

Svårt få hem flickan

Aftonbladet har pratat med kvinnans advokat som inte vill säga mer än att hon förnekar brott. 

Enligt Sydsvenskan har inte Sverige något fungerande utlämningsavtal med Irak. Därför blir det svårt att få hem flickan med hjälp av irakiska myndigheter, skriver tidningen.