Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren röntgade fel fot – missade flickas fraktur

Flickan hade en fraktur – men läkarna röntgade fel fot. Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: Shutterstock
IVO riktar kritik mot läkaren.
Foto: SANNA WIKSTRÖM

Flickan hade smärta i höger fot efter att ha ramlat – men när efter att läkaren röntgat foten skickades hon hem utan åtgärd.

Drygt nio månader senare visade det sig att läkaren röntgat fel fot – och flickan hade en fraktur.

Nu riktar IVO kritik mot läkaren som genomgick den första röntgenundersökningen. 

Det var i juni förra året som den 17-åriga flickan kom in till akuten med smärta i höger fot efter att hon ramlat. Familjen blev då skickade till röntgen på lasarettet i Ljungby där läkarna kunde konstatera att flickan hade fått en kraftig stukning som kunde ta flera månader och nästan upp till ett år för foten att läka.

Drygt nio månader senare, i mars i år hade flickan fortfarande ont och familjen bestämde sig för att besöka röntgenavdelningen på nytt. Vid det besöket berättade läkarna att det inte var någon fara och att en stukning kunde ta tid. 

Var bruten

När mamman bad om en om att få en ny röntgen menade läkaren att det inte var nödvändigt eftersom vänster fot var röntgad utan anmärkning ett år tidigare, uppger föräldern i anmälan.

"Problemet är att det var höger fot och inte vänster som hon haft problem med och efter det påpekandet gick han motvilligt med på en ny röntgen", skriver föräldern i anmälan.

Efter att flickan genomgått en ny röntgen på grund av smärta i höger fot i slutet av mars kunde läkaren konstatera att fel sida hade röntgats vid föregående tillfälle. Det visade sig att flickan hade en gammal fraktur i yttre fotknölen med misstänkt utebliven läkning. I juli fick flickan tid för en operation.

Riktar kritik mot läkare

Föräldrarna har anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som även prövat det. I beslutet riktar IVO kritik mot läkaren i Ljungby som röntgade fel fot. IVO konstaterar att den vård som gavs var bristfällig då fel kroppsdel röntgades.

"IVO konstaterar att röntgenundersökningen utfördes på fel kroppssida, vilket ledde till en fördröjning av diagnos och adekvat behandling", skriver IVO i sitt beslut. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!