Flickan fick äkta kokoppor, en virussjukdom som det bara finns fyra väldokumenterade fall av i Sverige. Hon smittades av sina kattungar (katterna på bilden är inte flickans).
Flickan fick äkta kokoppor, en virussjukdom som det bara finns fyra väldokumenterade fall av i Sverige. Hon smittades av sina kattungar (katterna på bilden är inte flickans).

Flicka fick kokoppor - smittades av kattungarna

Publicerad
Uppdaterad
Efter en tid med snuva fick den skånska flickan en stor knuta under hakan, varfylld svullnad från nyckelbenet upp till ögonbrynen och hårda, druvstora körtlar vid underkäken mot näsan.
Hon hade drabbats av äkta kokoppor - en virussjukdom som det bara finns fyra väldokumenterade fall av i Sverige. - I alla fyra fallen har vi i laboratorium verifierat att det rör sig om cowpox-virus, det vill säga äkta kokoppor, säger Anna-Lena Hammarin, medicinsk biolog på Smittskyddsinstitutet, till TT. - De fall som har kommit till vår kännedom har varit ganska allvarliga.

Svullnad och sår

Flickan i Skåne insjuknade vid månadsskiftet oktober/november. Hon tillbringade mer än två veckor på sjukhus med hög feber och ilsket röd svullnad, i synnerhet av ögonlocken. Efter en tid utvecklades ett hårt körtelpaket, stor som en halv apelsin, över underkäksbenet. Så småningom fick hon ett sår i höger näsborre som det rann vätska ur, undersökningar visade att bölder var på väg att utvecklas. Några dagar senare vände utvecklingen och flickan blev bättre. Hon fick dock en ny infektion under en nagel på pekfingret. Både på fingret och i näsan bildades svarta sårskorpor. Så småningom började såren tömma sig själva på var. I nuläget mår flickan bra och läker fint, uppger hennes läkare vid universitetssjukhuset i Lund i en fallbeskrivning på Smittskyddsinstitutets hemsida.

Katt och mus

Cowpox-virus bärs förvillande nog av gnagare som sorkar och möss. Smittkällan i de fyra kända fallen i Sverige har sannolikt varit katter - som ju jagar möss. Alla drabbade patienter hade haft kattkontakt. Utöver flickan i Lund insjuknade två patienter 1990 i Skåne och en 2000 i Blekinge. I det aktuella fallet hade patienten tagit hem två kattungar som senare utvecklade bölder i huvudet och dog. I samtliga fyra fall har barn eller unga drabbats. Ingen har fått några allvarliga men efter sjukdomen. Mot bakgrund av de få fallen kan man inte utfärda några rekommendationer vad det gäller barn och katter, säger Hammarin. - Men har man katter som är sjuka eller har utslag ska man inte gulla med dem för nära. Christina Magnergård Bjers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag