Foto: Julia Persson
 Foto: Julia Persson

Flicka fick inte leka i bollhavet - Ikea frias

Publicerad

Den femåriga flickan med funktionsnedsättning ville hoppa i Ikeas bollhav i Malmö – men stoppades i dörren.

Enligt mamman diskriminerades hennes dotter på grund av sitt handikapp men Helsingborgs tingsrätt ogillar åtalet och friar Ikea från anklagelserna.

På onsdagen avgjordes det ovanliga tvistemålet i Helsingborgs tingsrätt. Den femåriga flickans familj hade, via sitt ombud Forum för lika rättigheter, stämt Ikea för diskriminering.

Det var i maj 2009 som den då femåriga flickan, hennes mamma och bror besökte Ikea i Bulltofta. Flickan ville leka i bollhavet och mamman tog henne dit. Därefter går historierna isär. Enligt flickans mamma tilläts inte dottern leka i bollhavet på grund av sin funktionsnedsättning, en kromosomavvikelse. Personalen hävdar dock att beslutet att inte låta flickan leka ensam i lekrummet fattades efter att flickans mamma hävdat att dottern inte klarade sig själv i lekrummet. Eftersom mamman inte ville vara med i lekrummet så kände personalen att de då inte kunde garantera flickans säkerhet.

Frias för diskriminering

Det har alltså varit ord mot ord under ärendets gång. Tingsrätten gör nu bedömningen att det inte förekommit någon direkt eller indirekt diskriminering av flickan och ogillar därför åtalet. Rätten anser dock i sin dom att hon fått erfara att Ikeas interna riktlinjer "utgjort sådana bestämmelser eller kriterier som haft negativ effekt för personer som tillhör en diskrimineringsskyddad grupp".

"Misslyckade"

– Vi ser hela processen som ett misslyckande, säger Hans Gårlin, kundrelationschef på Ikea, till TT.

Eftersom Ikea frias finns det enligt företaget inte heller några skäl att se över några rutiner. Allt ska ha handlat om att garantera säkerheten, hävdar företaget.

Hans Gårlin vill gärna understryka att man inom företaget ändå inte ser sig som felfria eller helt oskyldiga. Kommunikationen i den uppkomna situationen brast, och det misslyckandet har Ikea sedan försökt kompensera, säger Gårlin. Utöver erbjudna pengar ska företaget enligt honom också flera gånger ha bett om ursäkt för att "familjens besök inte blev någon positiv upplevelse".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag