Id-kontroller vid Kastrup. En ny Sifo-undersökning visar att 59 procent stöder kontrollerna. Foto: Fritz Schibli

Id-kontroller vid Kastrup. En ny Sifo-undersökning visar att 59 procent stöder kontrollerna.

 Foto: Fritz Schibli

Flesta svenskarna
är för id-kontroller

Publicerad

Majoriteten av svenska folket stöder beslutet att införa id-kontroller vid gränsen, visar en ny Sifo-mätning.

MP-väljare ställer sig dock emot sitt partis beslut om de ökade kontrollerna.

– Jag tror att det finns många gröna väljare som är besvikna på den här politiken, säger Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet, till SVT Nyheter.

1 155 personer har deltagit i den nya mätningen, gjord av undersökningsföretaget Sifo. Deltagarna har frågats om de tycker att det är bra eller dåligt att id-kontroller införts vid svenska gränsen, för att få kontroll över flyktingsituationen.

Hela 59 procent, alltså tydligt över hälften, svarar att det är bra med id-kontroller, uppger SVT Nyheter som tagit del av resultatet.

31 procent svarar att det är dåligt och tio procent att de inte vet.

Tyckte man att id-kontrollerna är dåliga fick man en följdfråga: Varför?

Där kunde man ge mer än ett svar. 66 procent svarade att det är fel sätt att minska flyktingströmmen. 50 procent svarade att det orsakar problem för svenska och danska medborgare som reser över gränsen.

Räcker inte för att stoppa

34 procent svarade att flyktingströmmen inte bör minskas. En liten del, tre procent, svarade att id-kontrollerna inte räcker för att minska flyktingströmmen.

SVT Nyheter skriver att åsikterna i frågan inte skiljer sig nämnvärt beroende på var i landet deltagaren i undersökningen bor. Trots att Skåne tydligt påverkas hårdast av id-kontrollerna märks ingen direkt skillnad från övriga landet.

Något som däremot sticker ut är rösterna från Miljöpartiets sympatisörer. Där andra deltagare i undersökningen skriver att de känner igen sig i sina partiers beslut om id-kontroller, går MP:s väljare emot partiet.

MP: Många är besvikna

Miljöpartiet tog tillsammans med Socialdemokraterna och alliansen fram krisplanen som innebar id-kontroller – men endast 16 procent av deras sympatisörer tycker att kontrollerna är bra. Hela 78 procent tycker att partiets beslut var dåligt, skriver SVT Nyheter.

– Jag tror att det finns många gröna väljare som är besvikna på den här politiken, säger Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet, till SVT Nyheter.

– Men jag tror också att det är många ser att det inte är vad Miljöpartiet hade önskat och att vi hindrar politiken från att bli sämre och att vi dessutom får igenom väldigt mycket bra politik på andra områden, fortsätter han.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag