Coronasmittan håller Skåne i ett hårt grepp. Trots skärpta allmänna råd sedan den 27 oktober fortsätter smittökningen.
Den senaste veckan har antalet covidsjuka på de skånska sjukhusen varit fler än någonsin. Samtidigt har smittspridningen i samhället varit fortsatt hög – i onsdags låg siffran för genomsnittligt antal fall de senaste sju dagarna på 690,6, också den högsta någonsin.
Folkhälsomyndigheten presenterade under den gångna veckan nya beräkningar som pekar på att smittspridningen kommer nå sin topp i mitten av december. Region Skåne har inte gjort scenario för smittspridningen på lokal nivå – men däremot för belastningen på sjukvården.
Även där förväntas toppen komma runt mitten eller slutet av december för att sedan plana ut.
– Vi befarar att belastningen på vården kommer fortsätta öka under ett par veckor till, sett till att vi har ett högt antal smittade nu, säger Mats E Persson, chef för Region Skånes krisledningsstab.
Region Skåne har tagit fram tre tänkbara scenarier framåt, alla baserade på en hårt drabbade region i våras, exempelvis Stockholm. Det värsta scenariot pekar på upp emot 280 totalt på sjukhus, varav drygt 30 på intensiven, under toppen.


På lördagen vårdades totalt 218 varav 27 på intensiven.
– Det är allvar, det är ett jätteallvarligt läge som vi befinner oss i, konstaterar Mats E Persson.
– Det är för tidigt att göra prognoser, det här är gissningar, något att förhålla sig till och diskutera utifrån. Sedan följer vi upp det och kopplar på statistik och ser om det stämmer eller inte, fortsätter han.
Viktigt följa smittan bland unga
Samtidigt kommer belastningen på sjukhuset fortsatt vara hög efter smittoppen, då kurvan plattas ut mer långsamt på väg ner. Totalt kommer fler vårdas på sjukhus efter än före toppen.
I Region Skånes interna arbetsmaterial som Kvällsposten har tagit del av går det också att läsa:
”Viktigt att speciellt följa andel positiva bland yngre då signaler om nedgång här bör vara första tecknet på minskad smitta.”
Under vecka 46 bekräftades 2521 nya fall i åldersgruppen 20-49 och förra veckan, vecka 47, 2053 fall, dock har alla nya fall förra veckan inte ålderbestämts ännu. Motsvarande siffror för åldersgruppen 0-19 år är vecka 46 664 stycken fall och förra veckan 576.
Enligt Folkhälsomyndighetens scenario ser åldersgruppen 0-19 år dock ut att ha sin topp just nu, sett över hela landet.
– Vi vädjar till alla att ta ansvar. Allt hänger på hur medborgarna följer råden. Belastningen på vården är enbart en konsekvens, säger Mats E Persson.

”Behöver troligtvis hårdare åtgärder”
I torsdags skrev Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, på Facebook:
”Vi behöver göra allt vi kan på individuell nivå för att minska smittspridningen och minska belastningen på hälso- och sjukvården. Men det börjar bli alltmer uppenbart att det inte är tillräckligt och att vi behöver troligtvis vidta kraftigare åtgärder.”
– Om vi inte får ett vändningstillstånd utan att det här fortsätter och vi får ökad belastning på sjukvården så krävs det hårdare åtgärder, säger han till Kvällsposten.
Förs det sådana diskussioner redan?
– Det förs hela tiden diskussioner om olika scenarier, den diskussionen måste föras ständigt och jämnt.
När Skåne fick skarpa lokala restriktioner fattades beslut av Folkhälsomyndigheten efter möte med Skånes smittskydd och länsstyrelsen. Men nu vill smittskydd inte svara på några frågor om hårdare åtgärder.
”Region Skåne har inga möjligheter eller befogenheter att driva genom något sådant. Det är Folkhälsomyndigheten och regeringen som beslutar om detta”, meddelar regionens presstjänst.
Smittläget län för län:
Skåne:
Antal inlagda på vårdavdelning: 192
Antal inlagda på intensivvårdsavdelning: 28
Totalt antal dödsfall sedan pandemins start: 385
Blekinge:
Antal inlagda på vårdavdelning: 8
Antal inlagda på intensivvårdsavdelning: 1
Totalt antal dödsfall sedan pandemins start: 33
Kalmar:
Antal inlagda på vårdavdelning: 29
Antal inlagda på intensivvårdsavdelning: 2
Totalt antal avlidna på sjukhus sedan pandemins start: 42
Kronoberg:
Antal inlagda på vårdavdelning: 33
Antal inlagda på intensivvårdsavdelning: 4
Totalt antal dödsfall sedan pandemins start: 149
Halland:
Antal inlagda på vårdavdelning: 13
Antal inlagda på intensivvårdsavdelning: 2
Totalt antal dödsfall sedan pandemins start: 104