Zahra, 34: "De sköt mot mig och min man"

Polisen har fått flera larm om raketer mot fastigheter och människor under nyårskvällen. Bilden är från Kristianstad under gårdagen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Ett cykelskjul i Malmö stod i brand under nyårsnatten.
Foto: LÄSARBILD / LÄSARBILD

Polisen ryckte ut på flera orter efter raketkaoset på nyårskvällen.

Ungdomar har avfyrat fyrverkerier mot polis och bostäder, i trapphus, inuti tunnelbanan och mot tåg och bussar på olika håll i landet. 

Zahra Shah, 34, i Lund fick raketer skjutna mot både sig själv och sin lägenhet.

– De sköt mot mig och min man. Det var hemskt, säger hon.

Polis på flera orter i landet har larmades på nyårsafton efter att ungdomar skjutit raketer mot personer och byggnader. 

Under kvällen sköt ett gäng raketer mot människor på Klostergården i Lund. 

– De sköt mot vår lägenhet. När vi gick ut för att säga till hade de börjat skjuta mot bussar. En chaufför blev arg på dem, men de bara skrattade, säger Zahra Shah.

Hon och hennes man fick också raketer riktade mot sig, som dock inte träffade.

– Det var hemskt, säger hon.

Zahra Shah och hennes man fick raketer riktade mot sig under nyårsfirandet på Klostergården i Lund.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Oroligt på Möllevången

På Hyacintgatan i Malmö brann under kvällen ett fristående cykelskjul. Larmet kom in till polis och räddningstjänst klockan 23.

– Vi har slagit ner branden. Nu försöker vi dra ut grejer, så att vi ska kunna släcka helt, säger Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten syd.


Skjulet var helt övertänt när brandmännen kom till platsen och det går därför inte att avgöra om det var smällare som startade branden.

LÄS MER: Nyårsfirandet på Möllevångstorget ska specialövervakas i år 

I Tormestorp utanför Hässleholm i Skåne skadades en 13-åring vid 21.30-tiden efter att ha fått gnistor på sig från en raket. Det handlar inte om några allvarliga skador, men polisen rapporterade in händelsen som en misshandel.

I Kristianstad skadas en kvinna på liknande sätt av glöd från raketer. 

– Kvinnan berättar att hon har fått en raket skjuten på sig, och vi upprättar en anmälan, säger Anna Göransson.

Vid 00.43 gick larmet på nytt i Kristianstad. Polis och räddningstjänst ryckte ut på en containerbrand i Gamlegården – men på plats besköts de med raketer. 

Polisen beskriver på sin hemsida om upploppsliknande scener. I Näsby och Charlottesborg brann det på en balkong, i ett sopkärl, i en container och i en bil – samtidigt.

Polis – som under natten tvingades biträda räddningstjänsten – besköts med raketer och blev utsatta för stenkastning. Inte förrän polisförstärkning anslöt lugnade det ner sig. 

Storbråk på T-centralen

Efter tolvslaget har Stockholmspolisen blivit nedringd med larm om bråk och fyrverkeribeskjutning mot allmänhet och byggnader. Flera polispatruller larmades vid 00.30-tiden till T-Centralen på grund av flera pågående slagsmål. 

– Det är ett större antal ungdomar som har slagits på olika platser runt T-Centralen. Bland annat har folk slagits på perrongen. Det är fortfarande en pågående insats, så det är för tidigt att säga hur många inblandade det rör sig om, säger Anna Westberg vid Stockholmspolisen, vid 01-tiden. 

Sa till – fick raket på sig

I Linköping fick polisen larm om raketbeskjutning som slutade i misshandel, rapporterar Corren. En boende hade försökt säga åt ungdomar som sköt raketer mot husfader – men blev då nedslagen. 

– Han har fått ta emot slag mot ansiktet och de har skjutit raketer mot honom. Vi är på platsen just nu, sa Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland klockan 19.45, till Corren.

Det är oklart hur skadad den misshandlade blev. Polisen har inte fått tag i någon gärningsman. 

–  Ungdomarna sprang som gaseller på savannen, åt alla håll när vi kom till platsen så det är svårt för oss att lista ut vem som sköt, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland, till tidningen.

Södertälje-polisen svarade vid 16-tiden på ett larm i Hovsjö om ungdomar som besköt personer med raketer. När polis kom till platsen blev de själva beskjutna med fyrverkerier.

– När vi kom dit avfyrades smällare mot polispersonal och allmänhet, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

Sköt in nödraket i lägenhet

Polisen omhändertog två personer och avvisade tre personer från platsen. Även fyrverkerier har tagits i beslag. 

Någon har dessutom skjutit in en nödraket i en lägenhet i Hovsjö. 

– Det finns inga uppgifter om någon brand i lägenheten, men det var ganska rökfyllt, säger Anna Westberg. 

En person som befann sig i lägenheten ska ha fått glassplitter på sig. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och vållande till kroppsskada. 

"Vi är livrädda"

Boende i Södra Ryd i Skövde har larmat polis om att ett ungdomsgäng skjuter raketer mot bostadshus.

– De sköt rakt upp mot mig när jag stod på balkongen. Vi är livrädda, säger en boende i området.

Ingen person ska ha kommit till skada.

– Det är flera olika personer som ringt in och anmält. Vi är på plats med patruller i området, uppger Emma Ekdahl, stationsbefäl i Skövde, strax efter klockan 18.

Skjuter både på bussar – och förbipasserande

Räddningstjänsten Syd som har ansvar för Malmö, Lund och ytterligare kommuner i området har förstärkt upp under nyårsnatten. Extra enheter från räddningsvärnet stöttar och även till räddningscentralen har extra personal kallats in, skriver Räddningstjänsten Syd på sin Facebooksida.

I Landskrona ryckte polisen ut till en skola strax före klockan 22. Där var fyra fönster sönderskjutna av raketer.

I Växjö förstördes minst ett fönster på en skola vid 20-tiden. Det är, enligt polisen, smällare som ligger bakom skadegörelsen.

Vid 20.30-tiden skickades en polispatrull till en skola i Helsingborg, där ungdomar skjuter raketer inne på skolgården. De ska även skjuta mot personer som går förbi, enligt polisen.

Inga skadade efter skjutningarna

Även i Lund skickas en polispatrull ut för att stoppa raketskjutandet. Det är på Nordanväg som ungdomar skjuter raketer mot bussar, men även personer som går förbi.

I området Galgmarken i Karlskrona skjuter ungdomar raketer mot människor. Även här skickar polisen en patrull. Strax före midnatt börjar ett bråk även i Sölvesborg.

Ett cykelskjul i Malmö stod i brand nära ett bostadsområde under nyårsnatten.
Foto: LÄSARBILD

Varken i Växjö, Helsingborg eller Lund ska dock det finnas skadade.

– Nej, inga personskador, det har jag inte fått in, säger Anna Göransson vid polisen.

Vid 21-tiden larmades polis till Hjulstas tunnelbanestation i Stockholm efter att ungdomar skjutit raketer inne på stationen. Polisen kontrollerade ett antal personer och rapporterade en minderårig person som hade på sig raketer, skriver polisen på sin hemsida.

En timme senare blev det oroligt på nytt, då i Akallas tunnelbanestation där en större grupp personer ska ha hamnat i slagsmål på perrongen. 

Raketer mot tåg

I Oxie i Malmö har polisen ryckt ut till tågstationen, där ungdomar ska ha skjutit raketer mot tågen, det rapporterar polisen på sin hemsida.

– Ingen ska vara skadad där, men det är klart att det blir oro när de skjuter mot tåg. Det är inte heller något bra ställe att uppehålla sig, säger Anna Göransson vid polisen region syd.

På Teleborg i Växjö har anställda i en butik tryckt på överfallslarm efter att någon kommit in i butiken och skjutit smällare där inne.

– Vi jobbar där just nu, men personerna som sköt ska i alla fall vara ute, säger Anna Göransson vid polisen syd.

Smällare mot papperskorgar

I Malmö och Landskrona sköt ungdomsgäng smällare in i trapphus, vilket orsakade utryckning från både polis och räddningstjänst.

Larmet om händelsen i Landskrona kom in till polisen klockan 17.37 på nyårsafton.

Ungdomsgänget ska ha rört sig i området och skjutit smällare mot papperskorgar och liknande.

Skjuter inne i trapphuset

Men sedan alltså tagit sig in i minst ett hus.

– I och med att det är inne i trapphuset, så skickar vi en patrull, säger Anna Göransson vid polisens regionledningscentral syd.

Ingen person har träffats, såvitt man vet nu.

– Jag har inte fått att någon ska vara skadad, säger Anna Göransson vid polisens regionledningscentral syd.

Nyårsraket orsakade brand

Strax före klockan 20 fick polisen på nytt larm om 8-10 ungdomar som kastade smällare, den här gången mot förbipasserande bilar på Föreningsgatan i Malmö.

– Ingen ska vara skadad, men vi är på väg dit, säger Anna Göransson.

På Stensjögatan i Malmö blev samtidigt trappuppgångar beskjutna med raketer. Oron var till en början att det skulle ha tagit eld.

– Det ser inte så ut, men vi är på platsen och undersöker detta, säger Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten syd, vid 19-tiden.

Många larm under nyårskvällen

Under eftermiddagen brandhärjades två lägenheter i Hjällbo, Göteborg och ytterligare två lägenheter rökskadades. Polisen tror att det var en nyårsraket som avfyrats mot en balkong som låg bakom branden.

Många människor larmar polisen om oroligheter och raketskjutning under nyårskvällen, och ärenden är i fokus för polisen.

– Det kommer in många larm. Vi åker på flera av dem, men vi kan inte åka på alla, säger Anna Göransson, kommunikatör vid regionledningscentralen hos polisen syd.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!