Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera smittade efter studentfest för 200

Överläkare Mikael Sandströms tips till äldrevården under värmeböljan och pandemin.
Studentfirande i coronatider. OBS: Arkivbild.
Foto: JENS CHRISTIN
Mats Erntell, smittskyddsläkare.
Foto: ANDERS ANDERSSON / SCANPIX SWEDEN

Flera ungdomar i Laholm har sökt vård och testat positivt för covid-19 efter en stor privat studentfest, skriver Hallandsposten.

– Man blir lite besviken, säger smittskyddsläkaren Mats Erntell till SVT Nyheter Halland.

Smittskyddsläkaren Mats Erntell har talat med både 1177 och vårdcentralerna i kommunen och den gemensamma nämnaren för ungdomarna som sökt vård är att de varit på samma studentfest. Enligt smittskyddets uppgifter kan 200 ungdomar ha varit på plats.

– Laholm har tidigare varit förskonat från en större spridning men i och med det här finns en risk för att smittan bryter ut i högre grad, säger Erntell till tidningen.

Till SVT Nyheter Halland säger han:

– Det var inte riktigt oväntat att studentfesterna skulle kunna ge fall, men man blir lite besviken när det blir en sådan här jättesamling, för det är precis det vi har varnat för.

30-tal studentfall i Skåne

Även i Skåne har det förekommit uppgifter om att studentfiranden har orsakat fler coronafall. För två veckor sedan kunde ett 30-tal fall av konstaterad covid-19 som drabbat unga i åldern 18-20 år kopplas till studentfiranden.

– Bland de som är i den åldersgruppen ser vi en tendens till att det kan ha skett en smittspridning, sa biträdande smittskyddsläkare Marianne Alanko Blomé i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Under fredagen gick Region Skåne ut med statistik som visade att antalet unga som smittats har ökat den senaste tiden.

Samtidigt har många fler provtagits än tidigare.

– Hur smittspridningen kommer att utveckla sig framöver är svårt att säga. Om ett par veckor kommer vi att kunna se hur den senaste tidens firanden har påverkat smittspridningen, sa smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

TV: Så var studentfirandet i Malmö

Annorlunda utspring i Malmö: ”Grät ändå”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!