Flera skott avlossade på möte i Köpenhamn

Polisen släppte under sökandet bilder på en misstänkt man för att få hjälp av allmänheten.
Foto: Polisen Köpenhamn
Den misstänkte visar sig sedan vara 22-årige Omar som är känd av polisen sedan tidigare.
Foto: Polisen Köpenhamn
Omar Abdel Hamid El-Hussein misstänks vara den ensamme gärningsmannen bakom terrorattackerna i Köpenhamn.
Ännu en bild på den misstänkte gärningsmannen.
Foto: Polisen Köpenhamn
Skotten syns i rutan vid kulturhuset Krudttonden i Osterbro efter det första attentatet.
Foto: Johannes Skoog
En person vinkar till sig en polis för att få hjälp till en av de skadade i dådet.
Foto: TV2
En enorm polisinsats gjordes under natten mot söndag i centrala Köpenhamn.
Foto: Sven Lindwall
Poliser håller vakt vid synagogan i staden.
Foto: Sven Lindwall
Boende varnades för att vistas utomhus.
Foto: Sven Lindwall
Stora avspärrningar gjordes efter terrordåden.
Foto: Sven Lindwall
Ännu en avspärrning i samband med attentatet vid synagogan, där en person dödades.
Foto: Sven Lindwall
De som höll vakt under natten var tungt beväpnade.
Foto: Johannes Skoog
Tekniker på plats i Köpenhamn.
Foto: Johannes Skoog
Ännu en del av det stora polisuppbådet under lördagsnatten.
Foto: Johannes Skoog
Även brandkår deltog.
Foto: Johannes Skoog
Även svensk polis bevakade gränsen på den svenska sidan av Öresundsbron.
Foto: Andreas Holm / Newsfoto.Se
Här syns en av patrullerna.
Foto: Andreas Holm / Newsfoto.Se
Fyra personer greps på söndagen i ett café i Köpenhamn.
Foto: Sven Lindwall
Krudttönden där Thomas kollega Finn blev skjuten.
Foto: Lisa Mattisson
1 / 19

Så utspelade sig dramat i Köpenhamn minut för minut.

Lördag


15.00

Debattmötet "Konst, blasfemi och yttrandefrihet" startar i kulturhuset Krudttønden på Østerbro i Köpenhamn. En av deltagarna är Lars Vilks, konstnär och debattör som blivit känd för sina Muhammedteckningar.
15.33.

En gärningsman skjuter mellan 20 och 40 skott vid kulturhuset. En 55-åring man träffas av beskjutningen och avlider. Två poliser vid danska säkerhetstjänsten träffas också, men klarar sig med lindrigare skador. Gärningsmannen flyr i en mörk VW Polo.
16.15.

Efter att ha granskat övervakningsfilmer senare under kvällen framgår att den misstänkte mannen anländer med taxi till en adress vid Mjølnerparken i Nørrebro vid
16.37.

På övervakningsfilmerna syns mannen lämna adressen.
17.53.

Flyktbilen påträffas på Borgervaenget. I området finns videoövervakning som visar en man med gärningsmannens signalement. Övervakning från Kildevaeldsskolan visar senare på kvällen att den misstänkte pratade i mobiltelefon och att det sedan kom en taxi till platsen. När polisens kontaktade taxibolaget framkom att mannen körts till Mjølnerparken.
19.00.

Köpenhamnspolisen klargör att händelsen utreds som ett terrorangrepp. En massiv polisinsats pågår i stora delar av Köpenhamn.
19.23.

Polisen släpper signalementet på den misstänkte mannen.
20.06.

Polisen släpper den första bilden på mannen som misstänks för attentatet vid Krudttønden, och vädjar om upplysningar från allmänheten.
23.00.

Omkring klockan 23 kommer polisen över de övervakningsfilmer där den misstänkte ses anlända till Mjølnerparken 16.15 och kort därefter lämna platsen. Från 23-tiden står lägenhetskomplexet under polisbevakning.


Söndag


00.45.

En gärningsman närmar sig synagogan på Krystalgade där det pågår en bat mitsva, en judisk konfirmationsfest. Två poliser och en vakt från den judiska församlingen vaktar vid ingången. Plötsligt skjuter gärningsmannen mot poliserna och vakten. Vakten träffas i huvudet, medan poliserna i en arm och ett ben.
04.00.

Köpenhamnspolisen informerar om att personen som skjutits i huvudet vid synagogan är död.
05.00.

Polis som övervakar lägenhetskomplexet vid Mjølnerparken ser en man med den misstänkte gärningsmannens signalement. Polisens särskilda insatsstyrka ger sig till känna och den misstänkte 22-åringen skjuter då mot polisen som besvarar elden. Den misstänkte gärningsmannen skjuts till döds.
08.00.

Polisen bekräftar att det är den misstänkte terroristen som skjutits ihjäl. Han tros ligga bakom båda attackerna.
18.57.

Enligt Ekstrabladet är det 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein som är gärningsmannen bakom terrorattacken mot Krudttønden och synagogan på Krystalgade. Hen är född och uppväxt i Danmark och tidigare känd av polisen för gängkriminalitet.


Måndag

08.00.

Polisen meddelar att två personer misstänks för medhjälp till mord i samband med terrordåden. De misstänks för att ha hjälpt den misstänkte gärningsmannen att skaffa vapen, samt för att efteråt ha hjälpt honom att hålla sig gömd. Under måndagsmorgonen ställdes de båda inför ett så kallat grundlovsförhör där de häktades i tio dagar. De två nekar till anklagelserna.
12.37.

Danska medier uppger att den terrormisstänkte släpptes från ett fängelsestraff för bara två veckor sedan. Han var dömd till två års fängelse för att ha attackerat en person med kniv. Under tiden i fängelset ska han, enligt Berlingske Tidene, ha framfört att han ville åka till Syrien för att strida med IS, Islamiska staten.
14.30.

Danmarks statsminister Heller Thorning-Schmidt håller presskonferens och kallar helgens terrorattentat för en attack på hela Danmark. Hon tackade också för det stora stöd som omvärlden har visat Danmark efter det som hänt.
14.34.

Danska Ekstrabladet skriver att den misstänkte gärningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein la upp en video på sin Facebooksida bara en knapp timme före den första attacken i Köpenhamn. Videon handlar om jihad, heligt krig.
15.34.

Polisen håller presskonferens där man uppger att den misstänkte gärningsmannen under lördagen befann sig inne på samma internetcafé där fyra personer greps på söndagen. Polisen vädjar om hjälp för att kunna kartlägga 22-åringens rörelser i Köpenhamn före och mellan de två attentaten.
16.40.

Pappan till den misstänkte gärningsmannen Omar Abdel El-Hussein, säger till Jyllands-Posten att han blev lika chockad som resten av världen när han fick veta vad som hänt.
20.00.

Flera manifestationer planeras runt om i Danmark. Både den danska kronprinsen Frederik och den svenska statsministern Stefan Löfven annonserat att de ska delta i den som hålls i Köpenhamn.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!