Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skogsbranden ännu inte under kontroll

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Cirka 60 brandmän arbetar med att försöka släcka branden i Gislaved. Foto: Ylva Alsterfält

Skogsbranden vid småländska Gislaved är fortfarande inte under kontroll.

Cirka 60 brandmän kämpar mot lågorna och under natten har de inte kunnat släcka branden. 

– Spridningsriskerna kommer öka. De pyrande bränderna som rykt under natten kommer blossa upp under dagen och vi ska försöka gå in och släcka, säger Anders Björk, räddningsledare.

Natten till onsdagen brann dessutom en industri kraftigt.

Branden i Gislaved, som startade i måndags, är cirka 50 hektar stor och är på onsdagen fortfarande inte under kontroll. 

– Nej, det skulle vi inte säga än. Vi jobbar fortfarande med att försöka hålla våra begränsningslinjer, säger Anton Fast, pressbefäl på räddningstjänsten Gislaved-Gnosjö. 

Ett 20-tal brandmän arbetar på platsen nu.

Det var vid 06-tiden på annandag påsk som räddningstjänsten larmades till ett skogsområde utanför Gislaved om en brand i ett mindre skogsparti. Väl på plats fick räddningstjänsten ytterligare ett larm om brand i terrängen.

– Den första branden fick vi under kontroll, säger Jonas Petri till Kvällsposten.

När man var på plats vid den branden kom nästa larm.

Mellan 50 och 60 personer, från sammanlagt tio räddningsstyrkor arbetade tidigare med att bekämpa branden. Räddningsstyrkor från räddningstjänsterna i Gislaved Gnosjö, Habo, Jönköping, Nässjö-Vetlanda samt Värnamo var på plats.

Vid klockan halv två på tisdagen var räddningsstyrkan något mindre. Då arbetade fortfarande drygt 30 personer med branden. Samma antal kommer arbeta med branden under resten av dagen och kvällen. 

Enligt Johan Nilsson, räddningsledare på räddningstjänsten, planerar man vara kvar i ett dygn till. På grund av tisdagens hårda vindar har arbetet försvårats och spridningsrisken ökat.

– Det har börjat blåsa väldigt mycket och vi arbetar med att förbereda oss för att branden ska blossa upp på nytt och sprida sig. Vi är innerligt tacksamma för att det inte blåste så här mycket i går, berättade Johan Nilsson enligt vn.se under tisdagseftermiddagen.

Första larmen om branden kom i morse vid 06-tiden. Foto: Ylva Alsterfält


Boende i närheten uppmanades tidigare att stänga fönster och ventilation, men det fanns inte några planer på att utrymma området.

– Ett tag såg det ut som att det fanns spridningsrisk till bebyggelse. Men nu har vi kontroll på branden, säger Jonas Petri.

Vid klockan 13:30 var rökutvecklingen minskad, enligt Anton Fast, brandingenjör vid räddningstjänsten. Därmed kvarstår inte längre räddningspersonalens uppmaning till allmänheten om att stänga fönster och ventilation. 

Mellan 50 och 60 personer från räddningstjänsten arbetar med branden. Foto: Ylva Alsterfält

Faran inte över

Under natten mot tisdag hade räddningstjänsten fortfarande inte kunnat ta sig in och utföra släckningsarbete.

– Vi har haft en hel del pyrande bränder inne i området under natten och det som händer nu under dagen är att brandrisken kommer att öka när vinden tilltar samtidigt som luftfuktigheten minskar, säger räddningsledare Anders Björk

Behöver man oroa sig för ytterligare spridning?

– Vi hoppas kunna hålla de begränsningar vi satt här. Vi kommer ha en vindriktning mot nordväst här under dagen så det kommer säkert ligga en hel del röklukt inne i Gislaved. 

Det har också brunnit på flera andra platser i området, vad har ni för beredskap?

– Det finns en väl upparbetad samverkan inom länet där vi får stöd från hela länet till de bränderna som finns. Och är det bränder i gång har vi alltid planerat för att kunna ta nästa brand också. 

Efter överläggningar mellan räddningstjänst och polis fattades under måndagsförmiddagen beslut om att inleda en polisutredning kring bränderna, då man misstänker att bränderna anlagts. 

Arbetet med att bekämpa branden har varit besvärligt.

– Det tar tid att dra slangar i skog, säger Jonas Petri.

Under natten till onsdagen brann en industri i centrala Gislaved. Omkring 40 brandmän jobbade med att släcka den, något som krävde ytterligare resurser.

Frivilliga hjälper till 

Enligt Anton Fast har räddningsstyrkorna fått stor hjälp av frivilliga i släckningsarbetet. Bland annat har en förening bistått med bandvagnar till räddningsarbetet. 

– Bandvagnarna hjälper till så vi får ut vatten i skogen. Det är svårt att komma ut i vissa delar av terrängen. Så de hjälper till med släckningsarbetet, säger Anton Fast. 

Andra frivilliggrupper har även försett räddningsstyrkorna med mat, berättar Anton Fast.

”Oroväckande”

Under dagen fick räddningstjänsten förstärkning från MTE (Motor- och Transportenheter) med bandvagnar och fyrhjulingar, rapporterar Värnamo Nyheter.

Johannes Turesson, 29, hjälpte under måndagen till med att släcka branden vid Speedwaybanan. 

– Jag har kört ut vatten med gödseltunnan.

Han bor själv i området och berättar att han kommer att fortsätta hjälpa till till dess att branden är släckt.

– Det är hur branden uppkom som är oroväckande eftersom de misstänker att det är anlagt.

Ylva Alsterfält bor nära branden i Gislaved. Foto: Privat
Foto: Ylva Alsterfält.

Boende: ”Jätteobehagligt” 

Ylva Alsterfält vaknade tidigt i måndags morse och kände röklukt. Under morgonen blev det bara värre och värre. 

– Sedan började det bolma in rök i trädgården och det började regna aska. Det var faktiskt väldigt obehagligt. Det var lite otäckt, jag bor så nära, säger hon.

Hon uppskattar att hon bor ungefär 500 meter från brandplatsen. På måndagskvällen luktar det fortfarande och en helikopter kör i skytteltrafik över Ylva Alsterfälts hus och hämtar vatten hos grannarna. 

– De kör över min trädgård och håller på och vattenbombar. 

Flera bränder i området

Sedan påskdagskvällen har inte mindre än tre bränder härjat i Gislavedsområdet. Räddningstjänsten kan inte se någon naturlig förklaring till bränderna, varför polisen nu utreder om de kan vara anlagda.

Det är väldigt torrt i markerna just nu och räddningschefen i beredskap, Jonas Petri, utesluter inte att ett eldningsförbud införs de kommande dagarna.

Förutom i Gislaved har det i Småland även brunnit i bland annat Ruda, Fliseryd och Långemåla. Precis som i Gislaved finns det misstankar om att branden i Ruda kan vara anlagd. Åtminstone en av bränderna, den i Långemåla, är släckt.

Under tisdagen rasar flera terrängbränder i Skåne.

Helikoptrar i beredskap

Flera skogsbränder härjar just nu på olika platser i södra Sverige. Fyra helikoptrar från MSB har därför satts i högsta beredskapsläge.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har på tisdagen beslutat att sätta fyra helikoptrar i högsta beredskapsläge på två platser i södra Sverige, Göteborg och Växjö. De ska vara i luften inom 90 minuter om de behöver hjälpa till vid en skogsbrand.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!