Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera reagerar efter rapport om näthat

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: DAVID JOHANSSON

En rapport om näthat från Malmö stad visar att merparten av hatet på Facebook och Flashback är etniskt betingat

70 procent av de som utsätts är från Mellanöstern eller Nordafrika eller har muslimsk trosuppfattning.

– Jag märkte bara häromveckan när jag skrev ett inlägg om antisemitism. De allra flesta kommentarerna kommer från sunda människor, men det är också väldigt många som vill peka ut muslimer som ensamt ansvariga, säger oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar.

Ewa Bertz (L) är kommunalråd med ansvar för demokrati och mänskliga rättigheter i Malmö. Hon är inte förvånad över rapporten. Hon menar att hela samhället har ansvar för problemet.

– Jag tycker att det gäller oss alla, vi ska alla hjälpas åt, säger Ewa Bertz.

– Om vi alla hjälps åt, även om jag inte blir utsatt så tycker jag att det är min skyldighet att hjälpa min nästa som kanske blir det. Och hjälper jag så hjälper nästa person också, det är på så vis vi kan minska hatet, säger Ewa Bertz.
Foto: PRESSBILD

”Mycket görs redan”

Kommunen jobbar redan med frågorna, uppger hon. Hon lyfter romska rådet, Mirjam Katzins rapport om antisemitism samt det kommunala Forum för Demokrati och Mänskliga Rättigheter som exempel. Ewa Bertz säger att hon tror att om man kan minska hatet mot en grupp så kan man minska det mot alla.

Mirjam Katzins rapport handlar om antisemitism. Är inte det en annan fråga?

– Även om Mirjam Katzin har gjort en rapport om antisemitism så är det ett hat som man kan kopiera på många andra grupper. 

Den här rapporten handlar om just muslimer. Vad kan ni göra för just den gruppen? 

– Som politiker måste vi se helheten, den här undersökningen visar att näthat är koncentrerat mot en minoritet just nu. Men ute i samhället är det fler som utsätts och därför tycker jag att det inte är bra att särskilja dessa gruppers utsatthet.

Men ni har ju särskilda resurser som riktar sig mot romer och judar?

– Det beror på att de är nationella minoriteter, dem är vi skyldiga enligt lag att ta hand om, säger Ewa Bertz (L).


Rapporten Safe Digital Citiy

Beställare:

Malmö stad, Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE) och Nordic safe cities (NSC) är partner i pilotsatsningen Safe Digital City


Avsändare:

Common Consultancy och Analyse och tal


Rapporten fokuserar på Malmöbor och drar fyra slutsatser:

• Hat online är ett problem i sig och en trygg stad är också en trygg digital stad.


• Näthatet hänger ihop med det som sker i Malmö. Särskilt kriminalitet och våld får det att blossa upp. Det gör det också när minoriteter eller andra står upp för orättvisor riktade mot dom (och riktas då mot minoriteterna).


• Det allra mesta hatet riktar sig mot svenskar med ursprung från Mellanöstern eller Nordafrika och/eller med muslimsk trosuppfattning. (70 procent) 


• Under hatet ligger en känsla av att få sin säkerhet, sitt berättigande och sin identitet hotad.

”Stort samhällsproblem”

Även Malmömoderaternas oppositionsråd i Malmö, Torbjörn Tegnhammar, anser att siffrorna är oroväckande. 

– Näthat och hot är ett jättestort samhällsproblem. Ibland ser inte människor det som sker på nätet som del av verkligheten. Men det är det, det är en integrerad del av människors liv, säger han.

Han blir förvånad när han får höra hur koncentrerat näthatet mot Malmöbor från Mellanöstern eller Nordafrika med muslimsk tro är. Däremot berättar oppositionsrådet att han möter den verkligheten i sin politiska vardag.

– Jag märkte bara häromveckan när jag skrev ett inlägg om antisemitism. De allra flesta kommentarerna kommer från sunda människor, men det är också väldigt många som vill peka ut muslimer som ensamt ansvariga, säger oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar.

– Det är väldigt intressanta siffror, väldigt förvånande samtidigt så känner jag igen det i mitt arbete med politiken, säger Torbjörn Tegnhammar (M)
Foto: JENS CHRISTIAN

Vad har du som politiker för ansvar i hur du uttrycker dig i sociala medier?

– Jag har stort ansvar.  Det ansvaret är också väldigt stort hos människor som rör sig i offentligheten till exempel journalister. Men det går inte att lösa samhällsproblem genom att gömma undan dem. Min modell är att lyfta diskussioner offentligt och när man gör det på nätet så kan det måhända leda till att människor skriver dumma saker, rasistiska saker. Då är det viktigt att bemöta det, säger han.

– När det kommer kommentarer som vill peka ut muslimer som grupp, då vill jag ta den diskussionen, säger Torbjörn Tegnhammar (M).


Boende betalar lyxhyror för trasiga lägenheter – Ingen kommentar från hyresvärden

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!