Tre tonåringar gripna efter skjutningen

Tre tonåringar är gripna
På platsen hittas flera personer med förmodade skottskador.
Foto: Jens Christian
Polisen bevakar sjukhuset.
Foto: Jens Christian
Polisens tekniker arbetar på platsen.
Foto: Jens Christian
Polisens tekniker arbetar på platsen.
Foto: Jens Christian
Polisens tekniker arbetar på platsen.
Foto: Jens Christian

Två yngre män och en kvinna i 60-årsåldern är allvarligt skadade efter en skottlossning i bostadsområdet Gamlegården i Kristianstad.

En särskilt händelse har inletts för att bryta den ”pågående våldseskaleringen”.

Polisen har gripit tre tonåringar misstänkta för mordförsök.

Polisens regionledningscentral fick klockan 15.44 in larm om att det hörts flera höga smällar från området i den norra delen av Kristianstad.

Patruller skickades omedelbart till platsen. Flera personer hittades på olika platser i området med förmodade skottskador.

– Vi arbetar nu med att få en överblick på händelsen och hur många som är skadade. Vi har ett stort arbete framför oss, sa polisens presstalesperson Rickard Lundqvist strax efter händelsen.

Tre personer skadades allvarligt i minst en skottlossning, uppgav polisen senare. Det rör sig om två män, i 20- och 30-årsåldern, och en kvinna i 60-årsåldern.

Stor polisinsats

Minst två områden spärrades av som misstänkta brottsplatser. En av dem var i anslutning till Gamlegårdens centrum, ett köpcentrum med flera butiker.

Enligt polisen skedde en skottlossning utomhus, i nära anslutning till Gamlegårdens centrum. En av de skadade lyckades polisen stoppa i en privatbil som var på väg från platsen, säger Rickard Lundqvist.

Händelsen är rubricerad som försök till mord. Man satte in stora resurser med både hundpatruller och helikopter.

Polisen uppger att de gripit tre män, skäligen misstänkta för försök till mord. Det handlar om tre minderåriga tonåringar som har gripits. Trion har anhållits. 

Flera personer har hittats skottskadade i Kristianstad.
Foto: Jens Christian
Ingrid Svensson har bott i Gamlegården i 30 år och är inte förvånad över skjutningen, men känner sig inte heller otrygg

Avspärrat inne i byggnaden

En hel del personer samlades utanför avspärrningarna. Enligt obekräftade uppgifter ska polisen ha gjort flera fynd på parkeringen utanför Gamlegårdens Centrum. 

Uppgifter till polisen gör gällande att en eller flera gärningsmän lämnat platsen på moped. 

– Vi tar tacksamt emot information och tips i ärendet, säger Rickard Lundqvist.

Är det farligt för allmänheten att vistas i området?

– Nu bedömer jag inte att det är någon fara, med så mycket poliser på plats. Men det är klart att allmänheten kan komma till skada vid lägen när man skjuter på allmän plats, säger han.

Enligt Kristianstadsbladet stängde CSK, Centralsjukhuset Kristianstad, med anledning av händelsen sina entréer och placerade ut vakter utanför sjukhuset.

Polisen bevakar sjukhuset.
Foto: Jens Christian

”Tyvärr har det blivit en vana”

En kvinna som jobbar i området säger att skottlossningen inte kommer oväntat för henne.

– Tyvärr har det blivit en vana. Det är klart att det blir oroligt. Har det skjutits på natten innan brukar det komma mer på dagen eller morgonen efter, säger hon och fortsätter:

– Det har hänt mycket här innan. Man är orolig att man ska komma emellan. Alla anhöriga är oroliga när de vet att man jobbar i ett sånt här område.

Gamlegården hör fortfarande till polisens lista över utsatta områden, där utbildningsnivå är låg, arbetslösheten hög och där kriminella bedöms ha en inverkan.

Särskild händelse

Den senaste tiden har det dessutom varit flera oroligheter och händelser i området. På måndagskvällen fick polisen in larm om höga smällar i Gamlegården. På platsen gjorde polisen flera fynd som talade för att en skottlossning ägt rum, men ingen skadad person hittades.

På tisdagskvällen uppgav Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, att polisen inlett en särskild händelse för att bryta den ”pågående våldseskaleringen”.

– I och med att vi har en särskild händelse har vi en bra verktygslåda. Vi kommer att ha många poliser på plats här, säger hon vid en presskonferens.

Expressen på plats: ”Tre killar i tonåren har gripits” 

Expressens reporter på plats i Kristianstad
Polisen om skjutningen • Efterfrågar tips: ”Allt är av intresse”

Damberg: ”Det är fruktansvärt”

Inrikesminister Mikael Damberg om skjutningen i Kristianstad

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!