Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera personer mystiskt sjuka efter toalettbesök

Flera personer blev sjuka efter att de besökt en toalett på en rastplats i Danmark. OBS. Bilden har inget med händelsen att göra.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Polis och myndighetspersonal fanns på plats vid rastplatsen i Danmark.Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Under lördagen blev flera nödiga personer sjuka efter ett toalettbesök på en rastplats i Danmark. 

Polis, räddningstjänst och personal från hälsomyndigheten ryckte ut till rastplatsen, för att sanera och ta prover.

– Vi stängde hela byggnaden, säger Kim Bjerg Wemmelund vid räddningstjänsten, till Ekstrabladet.

Det var polisen i Mitt- och Västjylland som vid 13.20-tiden på lördagen meddelade över sociala medier att en större insats pågick vid en rastplats i höjd med Søby väst på Jylland, några kilometer utanför Silkeborg.

Detta efter att flera personer besökt en toalett på rastplatsen och blivit sjuka. 

https://twitter.com/MVJPoliti/status/1279375352310255618

Vid klockan 14 på lördagen hade polisen spärrat av delar av området och en byggnad var stängd och låst. Myndighetspersonal arbetade med att sanera och ta prover. 

”Kommer ta prover”

Efter några timmar kom en preliminär förklaring från den danska räddningstjänsten – ammoniakångor. 

– Vi har en kraftig misstanke att det rör sig om ammoniakångor. Vi har mätt högre nivåer inne i byggnaden än vad vi egentligen vore göra. Det är därför vi nu har stängt byggnaden och Vejdirektoratet (danska motsvarigheten till Trafikverket) får undersöka detta nästa vecka, säger Kim Bjerg Wemmelund vid räddningstjänsten, till Ekstrabladet.

Varför det förekom höga halter av ammoniak vid rastplatsen är i nuläget inte känt. Men Kim Bjerg Wemmelund slår fast att nivåerna var så pass låga att det var ofarliga för de allra flesta.

– Det kan komma från en septiktank. Men det kan också handla om att någon har hällt ner något i kloaken som har skapat en kemisk reaktion, säger Kim Bjerg Wemmelund.

Fler nyheter från Danmark