Stor krock. Flera bilar och lastbilar var inblandade i en stor krock på E6 i höjd med Rydebäck på lördagsförmiddagen. Det är oklart om någon är skadad. Foto: André Tajti/TopnewsStor krock. Flera bilar och lastbilar var inblandade i en stor krock på E6 i höjd med Rydebäck på lördagsförmiddagen. Det är oklart om någon är skadad. Foto: André Tajti/Topnews
Stor krock. Flera bilar och lastbilar var inblandade i en stor krock på E6 i höjd med Rydebäck på lördagsförmiddagen. Det är oklart om någon är skadad. Foto: André Tajti/Topnews
Långa köer. Till följd av seriekrocken på E6 har långa köer uppstått. Även södergående riktning har spärrats av för att skapa fri lejd för räddnings- och bärgningsfordon. Foto: Anders Olin/71717Långa köer. Till följd av seriekrocken på E6 har långa köer uppstått. Även södergående riktning har spärrats av för att skapa fri lejd för räddnings- och bärgningsfordon. Foto: Anders Olin/71717
Långa köer. Till följd av seriekrocken på E6 har långa köer uppstått. Även södergående riktning har spärrats av för att skapa fri lejd för räddnings- och bärgningsfordon. Foto: Anders Olin/71717

Flera olyckor efter halkkaos

Publicerad

Ett snöoväder drog in över Sydsverige på lördagsmorgonen och flera olyckor följde i spåren av den plötsliga halkan.

Bland annat kraschade flera lastbilar och personbilar på E6 i Skåne med långa köer som följd. Först omkring 15-tiden rullade trafiken förbi olycksplatsen igen.

– Vi vill skarpt uppmana till försiktighet, det är väldigt halt, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens ledningscentral i region Syd.

Det kraftiga snöovädret drog in tidigt på lördagen och snabbt kom rapporter om svår halka på flera håll i landet.

En av de första olyckorna inträffade på E6 i höjd med Rydebäck strax söder om Helsingborg.

Olyckan inträffade i norrgående riktning några minuter före klockan 09. Fem, sex lastbilar och ytterligare ett par personbilar var inblandade i kraschen.

En person fick klippas ut ur ett av fordonen och fördes senare till sjukhus.

– En man i 50-årsåldern har kommit in efter den olyckan, han har lindriga skador, uppger region Skånes pressjour.

Totalstopp

Till följd av olyckan blev det totalstopp i trafiken i norrgående riktning.

Enligt Johanna Persson är det mycket halt på olycksplatsen, och på flera andra platser.

Underkylt regn i kombination med minusgrader skapar glashala vägbanonr.

Trafikanten Anders Olin var på väg från Lund i riktning mot Helsingborg när han fastnade i de långa köerna.

– Det är inte konstigt att sånt här händer när folk kör i 130 km/h utan en tanke på att det är underkylt regn. Vi blev omkörda av både personbilar och lastbilar i höga farter, trots halkan, säger han.

De långa köerna förbi Rydebäck höll i sig i flera timmar. Först efter klockan 14 började trafiken rulla så smått.

Totalstopp. Till följd av den stora seriekrocken på E6 vid Rydebäck uppstod långa köer.Foto: Anders Olin/71717

Under förmiddagen fortsatte olyckorna att strömma in till polisen. Tjugo minuter efter kraschen vid Rydebäck välte en lastbil på E6 vid Vadensjö nära Landskrona, föraren klarade sig utan allvarliga skador.

Krockade med plogbil

 Klockan 10.49 kom larm om en olycka på E6 vid trafikplats Rebbelberga vid Ängelholm.

– Det är en bil som har snurrat in i en annan bil, säger Kim Hild.

Några minuter innan dess körde en bil in i sidan på en plogbil på E6 Yttre Ringen utanför Malmö i höjd med trafikplats Sunnanå. Skadeläget vid de olyckorna är oklart.

Utöver det har flera larm om singelolyckor nått polisen.

– Det är jättehalt på flera platser. Vi uppmanar till stor försiktighet i trafiken, säger Kim Hild.

Halka i Västsverige

Även i Västsverige var det under morgonen och förmiddagen besvärligt väglag till följd av halka.

Vid femtiden på morgonen kraschade en bil av vägen i närheten av Varnhem utanför Skara. Bilen voltade och demolerades kraftigt. 

Två personer fanns i bilen. Båda två uppgavs vara vakna och talbara.

 Strax före klockan 10 körde en bilist in i mitträcket på riksväg 41 i Varbergs kommun. Stora störningar uppstod i trafiken.

– Det är 15 meter vajerräcke som körts sönder och det ligger många platsdelar från olycksbilen på vägbanan, berättar Tommy Nyman, presstalesman vid polisen i Region Väst.  

En stund senare körde en bilist av vägen på väg 153 vid Rolfstorp. Polisen har inga uppgifter om personskador i samband med de olyckorna.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag