En flicka ofredades på en simhall i Växjö.
En flicka ofredades på en simhall i Växjö.

Flera ofredanden av unga flickor i Växjö

Publicerad

Flera flickor i 11-12-årsåldern ofredades under en spökvandring i Linnéparken i Växjö på lördagskvällen.

– Ett ofredande, ett sexuellt ofredande mot en tjej och en grov stöld i samband med det här, säger Henrik Johansson, inre befäl vid Växjöpolisen.

Bara timmar tidigare greps en 26-årig man misstänkt för att ha tagit på en 15-årig flicka i bubbelpoolen i Växjö simhall.

Spökvandringen på den årliga Kulturnatten i Växjö förvandlades snabbt från nöje till något helt annat för en grupp unga flickor.

På lördagskvällen larmades polisen om att flickor i 11-12-årsåldern, som agerade skådespelare under spökvandringen i Linnéparken, hade utsatts för sexuella ofredanden och stöld.

– Det kom in anmälningar om ofredande mot några yngre tjejer där. Det var i Linnéparken, de hade anordnat olika spökvandringar. Det är tre tjejer som utsatts för ofredande. De är 11 och 12 år gamla, säger Henrik Johansson, inre befäl vid Växjöpolisen och räknar upp anmälningarna:

– Ett ofredande, ett sexuellt ofredande mot en tjej och en grov stöld i samband med det här. Det har tagits en mobiltelefon.

En flicka ska ha dragits i håret och kroppen, en annan ska ha blivit bestulen efter att ha fått sina kläder genomsökta. Den tredje flickan ska ha fått ett "ordentligt tag" om rumpan.

15-åring ofredad på simhall

– Någon tog ett ordentligt tag om hennes rumpa, säger polisens inre befäl Carina Berggren Smålandsposten.

På grund av händelserna valde arrangörerna Teater Respekt att avbryta vandringarna i parken.

Uppgifterna om gärningsmännen är otydliga men enligt polisen rör det sig om pojkar i åldrarna sju till 15 år. Ännu har ingen hittats eller gripits.

– Det ska vara ett flertal yngre pojkar. Under 15 år, mellan sju och 15 år gamla. Det är svårutrett, det var väldigt mycket folk och så i parken, och det var mörkt. De misstänkta är under 15 också, så det blir en utredning för sociala myndigheter om vi kan hitta några misstänkta, säger Johansson på Växjöpolisen.

Bara några timmar tidigare, vid 15-tiden på lördagseftermiddagen, ska en 26-årig man ha ofredat en 15-årig flicka i Växjö simhall. Mannen ska ha gett sig på flickan och tagit på henne i simhallens bubbelpool.

Polisen larmades till platsen och hittade den misstänkte 26-åringen i herrarnas omklädningsrum.

Elvaåriga flickor antastades

Det var också där han greps, misstänkt för sexuellt ofredande.

– Det var en tjej i 15-årsåldern som blev sexuellt ofredad av en man. Han påträffades på plats, i omklädningsrummet, och medtogs till förhör.

Mannen, som nekar till anklagelserna, släpptes efter förhör senare på lördagen. Misstankarna om sexuellt ofredande kvarstår dock.

För bara några dagar sen rapporterades att två elvaåriga flickor antastats på en simhall i samma stad.

Sju till åtta killar gav sig på flickorna och tog dem mellan benen och på brösten, uppgav då en upprörd förälder.

De två elvaåriga flickorna badade i sällskap med en vuxen när ofredandet började.

– Jag kan bekräfta att vi har en anmälan rubricerad sexuellt ofredande och olaga hot. Förundersökningssekretessen förhindrar mig att berätta något mer än så, sa Växjöpolisens Christina Severinsson då.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag