Polisen söker spår efter mordet på Rosengård. Där sitter tre män häktade för inblandning. Foto: FRITZ SCHIBLI
Polisen söker spår efter mordet på Rosengård. Där sitter tre män häktade för inblandning.  Foto: FRITZ SCHIBLI

Flera nya personer gripna i mordutredningar i Malmö

Publicerad

Först hände ingenting. 

Sedan kom polisens gripanden slag i slag.

Inom loppet av några dagar har nu sammanlagt nio personer gripits och anhållits - alla misstänkta för tre uppmärksammade mord i Malmö under de senaste fem månaderna.

Medan allmänheten misströstat över våldet på Malmös gator har polisen oförtrutet jobbat vidare med målet att finna gärningsmän till de uppmärksammade morden.

Orsaken är förstås att hela rättsväsendets trovärdighet står på spel om inga personer döms för så allvarlig brottslighet.

Inom några dagar har dock polisen nu gripit och låtit åklagare anhålla sammanlagt nio personer - misstänkta för inblandning i tre uppmärksammade mord i Malmö som skett från november i fjol och fram till nu.

Tre personer, varav två bröder, har redan häktats av Malmö tingsrätt, misstänkta för mordet på en 23-årig man som sköts till döds på Ramels väg i torsdags.

De häktade personerna är en 21-årig man som pekas ut som huvudgärningsman. De andra två är en 25-åring och en 26-årig man. 

Kände offret

Samtliga kände på olika sätt mordoffret. Men alla nekar till brott.

Vice chefsåklagare Jenny Lindell har senare bekräftat att ytterligare en person, en 17-årig pojke, nu frihetsberövats som misstänkt i ärendet.

17-åringen ska ha gripits vid lunchtid på måndagen. Men åklagaren vill inte säga vad som ligger bakom gripandet av 17-åringen.

När det gäller mordet på 16-årige Ahmed Obaid sitter alltså två personer nu anhållna, anklagade för medhjäp till mord. Båda misstänktes tidigare för inblandning i mordet på 23-åringen, men försattes på fri fot och greps omedelbart igen. Båda nekar till brott.

Fyra greps

På tisdagsmorgonen greps så fyra tonåringar för mordet på en 20-årig man nära en gångtunnel med konstverket "Zlatans leende" i Malmö. Mordet skedde i november föra året.

Mordoffret var själv brottsbelastad. Dessutom sköts hans äldre bror till döds en dryg kilometer från platsen bara året innan, i mars 2015.

Enligt Sydsvenskan fick polisen snabbt en tydlig bild av tiden kring mordet. Där ska också ha funnits flera beslag både från brottsplatsen och från andra platser som kunnat knytas till misstänkta.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag