Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera misstänkta häktade för olaglig handel med diesel

Fem personer i den misstänkta dieselligan häktades vid Malmö tingsrätt. Två personer försattes på fri fot. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Ligan kan ha lurat staten på 20 miljoner kronor genom svarthandel med diesel. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera av de elva misstänkta för inblandning i en dieselliga häktades på fredagen i Malmö.

Enligt åklagaren har ligan sålt diesel på den svarta marknaden och kan ha lurat staten på 20 miljoner kronor.

Polisen slog, som Kvällsposten tidigare har avslöjat, till mot ligan i en rad samordnade aktioner i tisdags. Insatserna gjordes i Skåne, Jönköpings län, och Västernorrlands län.

Enligt åklagaren Anders Petersson vid Ekobrottsmyndigheten har ligan smugglat diesel till Sverige från ett annat EU-land, vilket land är inte känt.

LÄS MER: Polisens insats mot dieselligan

Vid polisinsatserna gjordes husrannsakningar hos de misstänkta. På utredningsledningens order beslagtogs flera föremål. Typiskt kan det handla om mobiltelefoner, datorer och bokföring. Syftet är att kunna bevisa att ligan handlat med diesel svart.

Fem personer häktade

Inledningsvis är elva personer misstänkta för bland annat grovt skattebrott. Under fredagen hölls häktningsförhandlingar i Malmö tingsrätt mot sju av de misstänkta. Fem av dem häktades, två av dem försattes på fri fot.

Än så länge har polis och åklagare valt att inte kommentera hur ligan misstänks ha sålt bränslet vidare eller om kunderna finns bland privatpersoner eller företag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!