Flera migranter väljer nu att lämna Sverige

Foto: Daniel Kindstrand / TOPNEWS.SE
Foto: Daniel Kindstrand / TOPNEWS.SE
Foto: Daniel Kindstrand / TOPNEWS.SE

Malmö stad kan inte erbjuda EU-migranterna något alternativt boende.

Däremot en betald bussresa hem.

– Jag har inga pengar så det är i alla fall bra att Malmö ordnar med bussresa, säger Gheorghe Niucu, 31, som var en av de rumäner som tog Malmös erbjudande.

Vid 04-tiden på tisdagsmorgonen slog polisen till mot EU-migrantlägret på uppdrag av Malmö stad. Efter att lägret tömts började kommunanställda riva lägret, som uppförts på ockuperad privat mark.

Sedan dess har många migranter väntat utanför Stadshuset i Malmö på ett alternativt boende.

Carina Nilsson (S), kommunalråd för sociala frågor, påpekade att alla EU-medborgare har rätt att vistas i ett annat medlemsland i tre månader. För att få stanna krävs dock att man studerar, jobbar eller kan visa att man är självförsörjande.

– Vi har varit oerhört tydliga att vi inte kommer ta fram ett alternativt boende än det som funnits vid Sorgenfri. Jag har varit jättetydlig just för att inte ge hopp utan i stället vädja för att de inte ska utsätta sig för situationen, säger Carina Nilsson.

"Åker hem nu"

Enligt henne har ett 40-tal migranter valt att bo i det evakueringsboende där kommunen under fem dagar erbjuder tak över huvudet.

13 personer valde dock på kvällen att åka tillbaka till Rumänien med buss och fler kan komma att vilja åka hem under de kommande dagarna. Malmö stad betalar biljetterna.

Gheorghe Niucu, 31, var en av de rumäner som valde att kliva på bussen. Han är missnöjd med avhysningen från lägret, men tycker att det är bra att Malmö stad valt att betala biljetten hem.

– Det är tråkigt att politikerna inte kan lösa situationen för oss. De flesta är kvar utanför Stadshuset och bara väntar på en lösning. Men jag åker hem nu, säger han.

"För kallt"

Han kom till Malmö för att samla ihop pengar till sin familj som är kvar i södra Rumänien. Men nu finns det ingen anledning att vara kvar.

– Vad ska jag göra? Vi har ju ingenstans att bo efter att lägret stängdes i morse. Hade det varit varmare hade jag stannat kvar i Malmö och sovit i någon park, men nu är det för kallt. Jag har frusit hela dagen.

Kvar vid Stadshuset

Sent i kväll satt ett 70-tal EU-migranter kvar utanför Stadshuset med filtar, täcken och mattor framför stentrappan. Ett 20-tal poliser övervakade dem.

Så länge de är tysta och inte slår upp tält får de stanna, säger Richard Glantz vid polisen till TT.

– Vi ser det som en manifestation och inte en bosättning. Vi kommer inte att acceptera vindskydd och tält. Då blir det ju en camping och då får vi göra en ny bedömning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!