Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera lodjur på vandring söderut

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Lodjur är skygga och oftast ofarliga för människor
Foto: Privat / Privat

Det finns 10-15 lodjur kring Osby och Lönsboda konstaterar Länsstyrelsens årliga rovdjursinventering, något som SVT var först med att rapportera om

– Det har blivit med vanligare med lodjur de senaste åren i södra Sverige, säger Mikael Bengtsson vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

De senaste åren har det blivit allt vanliga med lodjur i södra Sverige. Länsstyrelsen Skåne har ännu inte kunnat fasställa några siffror, men de uppskattar att det bor mellan 10-15 lodjur i Skåne idag.

Mikael Bengtsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen menar att klimatet inte har något med saken att göra. Det rör sig snarare om djurens trivsel och tillgång till mat berättar han.

– De har spridit sig ner i Götaland och Södra Sverige, det är nog bara en naturlig spridning. De hittar områden där de trivs och så vidare, säger Mikael Bengtsson.

Ingen jakt

Lodjur är skygga och oftast ofarliga för människor. Däremot är de smidiga och bra på att hoppa, till exempel över stängsel. Det är inte ovanligt att ett eller två lamm försvinner under natten. 

– Vi har några angrepp på får och lamm som blir tagna. Det kan vara svårt att stänga ute lodjur, de kan hoppa högt och tränga sig igenom stängsel, säger Mikael Bengtsson. 

Trots att antal lodjur ökar i Skåne har det ännu inte utfärdats någon licensjakt. Detta beror på att kriterierna inte är uppfyllda. 

Gränsen för antalet tillåtna Lodjur fastställs av riksdagen och gäller på nationell nivå. Sen delas antalet in i antal län. Licensjakten utfärdas först om gränsen är nådd på nationell plan och om det visar sig att Skåne sticker ut i förhållande till andra län. 

– Som det ser ut nu är det inte aktuellt med licensjakt i Skåne. Om de blir många fler kommer det bli aktuellt, Mikael Bengtsson vilthandläggare. 


LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!