En storbrand rasar nu i en radhuslänga, minst fyra hus ska stå i lågor. Foto: MIKAEL NILSSONEn storbrand rasar nu i en radhuslänga, minst fyra hus ska stå i lågor. Foto: MIKAEL NILSSON
En storbrand rasar nu i en radhuslänga, minst fyra hus ska stå i lågor. Foto: MIKAEL NILSSON
Foto: MIKAEL NILSSONFoto: MIKAEL NILSSON
 Foto: MIKAEL NILSSON

Flera lägenheter totalt förstörda i stor brand

Publicerad

En person saknas fortfarande efter den omfattande branden i ett radhusområde i Svedala i natt.

Polisen kunde ta sig in i den saknade personens bostad strax efter lunchtid på tisdagen.

Annica Ohlsson, 45, bor precis intill radhusen där branden bröt ut.

– Man tror inte att det är sant. Jag är helt chockad fortfarande, säger hon dagen efter branden.

Räddningstjänsten fick vid 22.18 på måndagskvällen in larmet om branden i Svedala. Flera styrkor skickades dit direkt tillsammans med polis och ambulans.

Den våldsamma branden bröt ut i en radhuslänga med fyra bostäder som alla blev totalförstörda i branden.

Polisen har varit i kontakt med boende i tre av dem.

Var boende i den fjärde lägenheten befinner sig är fortfarande oklart för polisen och räddningstjänsten.

– Vi har med hjälp av polisen försökt få kontakt med innehavaren. Det har vi inte lyckats med. Det har inte varit möjligt att undersöka den delen av byggnaden för att säkerställa att det inte är någon person där, sa Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten i Svedala tidigt på tisdagsmorgonen.

Har gått in i bostaden

Strax efter lunch på tisdagen kunde polisen ta sig in i bostaden.

– Vi har kommit in i fastigheten och är där nu. Det här kommer att ta hela eftermiddagen, säger Ewa-Gun Westford vid 14.15 på eftermiddagen.

Om bostadsinnehavaren befann sig inne i bostaden när branden bröt ut är ännu inte klarlagt.

– Jag kan inte säga något om det, teknikerna är där inne och de kommer ut när de är klara.

Hur branden startade är det också för tidigt att säga något om, enligt Ewa-Gun Westford.

"Helt övertänt"

Annica Ohlsson bor granne med husen som eldhärjades under natten. Hon och hennes pojkvän hörde rop och skrik under måndagskvällen och när de tittade ut genom fönstret såg de stora lågor från huset mittemot.

– När vi kom ut var det helt övertänt. Det är sinnessjukt hur fort det går. Jag var livrädd för att det skulle sprida sig till mitt hus också. Hade det blåst hade fler lägenheter tagit fyr, säger hon på tisdagen.

Annica Ohlsson har bara bott i huset i ungefär en månad. Hon känner därför inte sina grannar särskilt väl, men hon känner stor sympati för de som drabbats.

– Hela deras liv är ju borta. Jag är glad att mina barn var hos sin pappa när det hände.

Tänker mera på säkerhet

Under natten fick hon och pojkvännen rådet från polisen att inte gå tillbaka in i sin bostad med tanke på räddningsarbetet, och därför gick de hem till Annica Ohlssons mamma som bor i närheten. Vid tvåtiden fick de återvända till bostaden.

– Jag har tänkt mycket på säkerheten nu, att man ska se till så att inget blockerar utgångarna till exempel. Jag tror att jag kommer bli mera noggrann med sådant.

Annica Ohlsson säger att hon är chockad över vad som hänt.

– Man undrar ju vem som upptäckte det och hur branden startade. Jag kan knappt jobba i dag, jag vill bara hem och prata med grannarna och se hur där ser ut.

Undersökning ska genomföras

Enheter från fyra av räddningstjänstens stationer finns på platsen: Jägersro, Hyllie, Perstorp och Svedala. På tisdagsmorgonen finns det inte någon överhängande risk för spridning, enligt räddningstjänsten.

– Men vi har fortfarande flera enheter på plats, och det är fortfarande några brandhärdar, säger Sandell.

Under tisdagen kommer man att genomföra en teknisk undersökning av platsen för att ta reda på vad det är som har skett. Enligt polisen är det för tidigt att uttala sig om det kan ligga något brott bakom.

– Men inledningsvis kommer det rubriceras som mordbrand eftersom brandorsaken ör okänd, säger Hans Nilsson.

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag