Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera kvinnor ofredade under nyårsnatten

I Kalmar utsattes flera unga kvinnor för sexuella ofredanden under nyårsnatten.
Foto: Robin Isaksson/Piniro
På flera olika ställen ska de ha omringats av grupper på tre till fem män - som trakasserat dem.
Foto: Theo Elias Lundgren

I Kalmar utsattes flera unga kvinnor för sexuella ofredanden under nyårsnatten.

På flera olika ställen ska de ha omringats av grupper på tre till fem män - som trakasserat dem.

– Tjejerna som blev omringade är oroliga för vad som kunde ha hänt, säger Gunnar Norgren, inre befäl på Kalmarpolisen.

Minst 90 kvinnor har anmält att de blev angripna framför järnvägsstationen i den tyska staden Köln under nyårsnatten.

De ska ha utsatts för stölder, hot eller sexuella övergrepp.

Till den tyska nyhetsbyrån DPA, säger Arnold Plickert, chef för polisfacket i Nordrhein Westfahlen att attackerna verkar ha varit organiserade.

Även i Sverige har unga kvinnor anmält att de omringats och trakasserats under nyårsnatten.

I Kalmar, i närheten och runtom Larmtorget, har flera kvinnor anmält att de blivit antastade av grupper av unga män på nyårsnatten. Ofredanden ska ha ägt rum på torget, på ett dansgolv och i en trappuppgång.

– Det har drabbat ett antal människor och det kändes som att det var lite för mycket, säger Gunnar Norgren, inre befäl på polisen i Kalmar.

Har det varit liknande tillvägagångssätt på de olika ofredandena?

– Ja, i princip samma. Det som skedde ute på Larmtorget var att det var ett gäng grabbar, tre till sex stycken, och några tjejer som sedan, enligt uppgift, blev omringade av killarna som sedan började tafsa på dem.

Blivit omringade

Två personer, som sedan blev omhändertagna enligt lob (lagen om omhändertagande av berusade personer) är misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till något eller några av de sexuella ofredandena.

Sticker det här ut, om man jämför med tidigare festkvällar?…

– Jag är lite fel person att fråga, men som jag sett det har vi inte riktigt haft den här företeelsen tidigare. Hade det bara varit en anmälan, typ att någon tafsat på dansgolvet - ja, det har ju hänt givetvis. Men när det sen kopplas ihop med det här i trappuppgången och ute på torget, så blir det lite nytt.

Kvinnorna som anmält händelserna på Larmtorget har angett att de blivit omringade och sedan att förövarna tagit på deras kroppar.

– Och det är ungefär så som det gått till på de andra ställena också, säger Gunnar Norgren.

Två unga män har alltså identifierats som misstänkta förövare. De förhördes i samband med att de fick få hem efter att de omhändertagna för fylla. De övriga händelserna är spaningsärenden.

– Det är inte så vansinnigt lätt att göra någonting, men det är samtidigt en allvarlig händelse och vi försöker hålla koll på grupperingar och liknande, säger Gunnar Norgren.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!