I Kalmar utsattes flera unga kvinnor för sexuella ofredanden under nyårsnatten. Foto: Robin Isaksson/PiniroI Kalmar utsattes flera unga kvinnor för sexuella ofredanden under nyårsnatten. Foto: Robin Isaksson/Piniro
I Kalmar utsattes flera unga kvinnor för sexuella ofredanden under nyårsnatten. Foto: Robin Isaksson/Piniro
På flera olika ställen ska de ha omringats av grupper på tre till fem män - som trakasserat dem. Foto: Theo Elias LundgrenPå flera olika ställen ska de ha omringats av grupper på tre till fem män - som trakasserat dem. Foto: Theo Elias Lundgren
På flera olika ställen ska de ha omringats av grupper på tre till fem män - som trakasserat dem. Foto: Theo Elias Lundgren

Flera kvinnor ofredade under nyårsnatten

Publicerad

I Kalmar utsattes flera unga kvinnor för sexuella ofredanden under nyårsnatten.

På flera olika ställen ska de ha omringats av grupper på tre till fem män - som trakasserat dem.

– Tjejerna som blev omringade är oroliga för vad som kunde ha hänt, säger Gunnar Norgren, inre befäl på Kalmarpolisen.

Minst 90 kvinnor har anmält att de blev angripna framför järnvägsstationen i den tyska staden Köln under nyårsnatten.

De ska ha utsatts för stölder, hot eller sexuella övergrepp.

Till den tyska nyhetsbyrån DPA, säger Arnold Plickert, chef för polisfacket i Nordrhein Westfahlen att attackerna verkar ha varit organiserade.

Även i Sverige har unga kvinnor anmält att de omringats och trakasserats under nyårsnatten.

I Kalmar, i närheten och runtom Larmtorget, har flera kvinnor anmält att de blivit antastade av grupper av unga män på nyårsnatten. Ofredanden ska ha ägt rum på torget, på ett dansgolv och i en trappuppgång.

– Det har drabbat ett antal människor och det kändes som att det var lite för mycket, säger Gunnar Norgren, inre befäl på polisen i Kalmar.

Har det varit liknande tillvägagångssätt på de olika ofredandena?

– Ja, i princip samma. Det som skedde ute på Larmtorget var att det var ett gäng grabbar, tre till sex stycken, och några tjejer som sedan, enligt uppgift, blev omringade av killarna som sedan började tafsa på dem.

Blivit omringade

Två personer, som sedan blev omhändertagna enligt lob (lagen om omhändertagande av berusade personer) är misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till något eller några av de sexuella ofredandena.

Sticker det här ut, om man jämför med tidigare festkvällar?…

– Jag är lite fel person att fråga, men som jag sett det har vi inte riktigt haft den här företeelsen tidigare. Hade det bara varit en anmälan, typ att någon tafsat på dansgolvet - ja, det har ju hänt givetvis. Men när det sen kopplas ihop med det här i trappuppgången och ute på torget, så blir det lite nytt.

Kvinnorna som anmält händelserna på Larmtorget har angett att de blivit omringade och sedan att förövarna tagit på deras kroppar.

– Och det är ungefär så som det gått till på de andra ställena också, säger Gunnar Norgren.

Två unga män har alltså identifierats som misstänkta förövare. De förhördes i samband med att de fick få hem efter att de omhändertagna för fylla. De övriga händelserna är spaningsärenden.

– Det är inte så vansinnigt lätt att göra någonting, men det är samtidigt en allvarlig händelse och vi försöker hålla koll på grupperingar och liknande, säger Gunnar Norgren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag