Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera kriminella i Malmö finns på hemliga dödslistor

De fyra männen som åtalats för mordet på 24-åringen levde i perioder lyxliv.Foto: Polisen
En av de åtalade medgav för polisen att det är han som på bilden skjuter med ett automatgevär. Bilden ska vara tagen i Libanon.Foto: Polisen
Mannen till vänster misstänks ha mördat mannen i mitten, en 24-årig Malmöbo. Mannen till höger är också åtalad för mordet.Foto: Polisen

Dödslistor med namn på kriminella som ska mördas cirkulerar i Malmö. Det framkommer i åtalet mot fyra män som åtalats för Nydalamordet den 3 juli förra året. Rättegången inleds i dag.

Mannen som mördades hade ett pris på sitt huvud, enligt ett vittne.

Den 23-årige man som höll i pistolen misslyckades med att avrätta huvudvittnet som kan fälla honom.

Förundersökningen på cirka 3 700 sidor kartlägger minut för minut vad som hände den 3 juli förra året i Malmöstadsdelen Nydala i Malmö. Kort innan mordet hade den misstänkte mördaren talat med sitt offer i ett videosamtal. Huvudvittnet har berättat om samtalet som han hörde.

24-åringen säger till den åtalade 23-åringen:

– Min bror, jag älskar dig.

23-åringen svarar, enligt vittnet: 

– Jag älskar dig också min bror, kom bara, bara kom hit.

24-åringen hade några dagar tidigare fått veta att han hade ett pris på sitt huvud. Det trodde han själv och ska ha berättat om det för sin kamrat, den man som i dag är en av chefsåklagare Pär Anderssons vittnen.

24-åringen ska ha berättat att flera personer ville få honom mördad och var beredda att tillsammans betala 1,5 miljoner kronor till den som utförde mordet.

– Jag vet inte vem som kommer klippa mig, jag vet inte vem jag ska lita på, ska han ha berättat för kamraten. 

Planerade lämna Malmö 

Men 24-åringen hade en plan. Han skulle flytta till Stockholm. Den flytten blev aldrig av. Istället åkte han till Nydala för att träffa den man som påstod sig älska honom. I bilen som han åkte dit med tillsammans med sin kamrat låg den skyddsväst som han inte ansåg sig behöva ha för att träffa 23-åringen och dennes tre kamrater.

Kamraten försökte avråda honom och ska ha fått till svar att 24-åringen litade på 23-åringen och dennes kamrater.

– Dom är hundra procent, ska 24-åringen ha sagt.

Han visste inte då att en av männen han skulle träffa fått höra ett rykte om en dödslista.

Cirka två veckor tidigare avlyssnade polisen ett samtal mellan två personer, en av dem har åtalats för mordet på 24-åringen tillsammans med 23-åringen och tre andra män.

 

23-åringen som misstänks ha hållit i vapnet sköt sin vän i ryggen med flera skott inne i en dunge vid Lektorsgatan i Nydala i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI
23-åringen som misstänks ha hållit i vapnet sköt sin vän i ryggen med flera skott inne i en dunge vid Lektorsgatan i Nydala i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI
23-åringen som misstänks ha hållit i vapnet sköt sin vän i ryggen med flera skott inne i en dunge vid Lektorsgatan i Nydala i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI

Varnas om dödslista

I det avlyssnade samtalet får en av de åtalade en varning. En bekant talar om för honom att han finns på en dödslista och ber honom vara försiktig. Under samtalet nämns namnet på en man som mördats och ytterligare en person. De nämner också trippelmordet på Drottninggatan den 18 juni förra året.

Mannen som fick varningen undviker under det avlyssnade samtalet att kommentera att han skulle finnas med någon lista på vilka som ska dödas. Under samtalet är de två personerna överens om en sak - i Malmö riskerar den som råkar vara i fel sällskap bli skjuten. I förundersökningen får han frågor av en polis som kallar listan för en dödslista.

Utredarna fick också kontakt med andra personer som fått veta att de skulle mördas. En man berättar att han fick en bild skickad till sig. På bilden syns den mördade 24-åringen. Budskapet var att mottagaren står på tur att bli mördad.

Mord som lösning på problem

I bakgrunden finns ouppklarade affärer, uppgifter om obetalda skulder, svek och misstankar om påstådda verkliga eller inbillade oförätter. I en färsk intervjustudie som getts ut av Brå, Brottsförebyggande rådet, bekräftas hur kriminella inte längre ens kan lita på den som man trodde vara sin bäste vän. Studien heter Skjutningar i kriminella miljöer.

Där beskrivs precis det som återges i förundersökningen av mordet i Nydala den 3 juli förra året. Där berättar en intervjuad varför det kan bli nödvändigt att skjuta och mörda.

– Tänk dig, du kan avsluta ett problem genom att döda en människa alltså, förstår du? Du kan rädda ditt liv genom att döda en annan människa. Vem ska tveka? Ingen, säger den intervjuade.

Öga mot öga i rätten

23-åringen som misstänks ha hållit i vapnet sköt sin vän i ryggen med flera skott inne i en dunge vid Lektorsgatan i Nydala i Malmö. 24-åringens kamrat försökte fly med träffades av flera skott i benet. Åklagaren hävdar att efter att 23-åringen satt en kula i huvudet på 24-åringen kommer han fram till mannen som han precis skjutit med flera skott. 

Då klickade vapnet. Ammunitionen var slut.

När rättegången inleds i dag hålls den i Malmö tingsrätts säkerhetssal på Rättscentrum. Om 24-åringens kamrat står fast vid sitt vittnesmål kommer han stå öga mot öga med 23-åringen som först mördade hans kamrat och sedan försökte skjuta honom i huvudet.

Om 23-åringen är den som sköt och hade hållit räkning på hur många kulor som fanns kvar i pistolen hade han dödat den person som under rättegången kan bli hans största problem.

Samtliga åtalade nekar till brott.