Flera klagomål på krogar – gästerna håller inte avstånd

Löfven hotar stänga restauranger: ”Kan bli så”
Uteserveringarna i Malmö är välbesökta.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Uteserveringarna i Malmö är välbesökta.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Uteserveringarna i Malmö är välbesökta.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Uteserveringarna i Malmö är välbesökta.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Påskledighet och vårsol i massor. Då flockas sydsvenskarna på uteserveringarna.

Men många är dåliga på att följa rekommendationerna om att hålla avstånd för att minska smittspridning av coronaviruset.

– Vi har fått in flera klagomål kring vissa områden i Malmö. Och dom har vi följt upp, säger Arvid Nordland, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen.

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är tydliga: trängsel mellan besökare på restauranger, barer och caféer får inte förekomma och besökarna måste hålla avstånd till varandra.

Det är den som ansvarar för verksamheten, alltså krögaren, som ska se till att rutiner för att följa rekommendationerna finns på plats.

Och det är det lite si och så med. 

Under långfredagens kväll höll polis i Stockholm extra uppsikt så att inte krögarna packade gästerna för tätt. Om riktlinjerna inte respekteras är nästa steg, enligt polisen, att informera kommunen.

Även i Sydsverige har kommunen fått rapporter om bristande rutiner – och därmed ökad risk för smittspridning.

De senaste dagarna när Sydsverige välsignats med både påskledigheter och strålande vårsol har besökarna flockats på Malmös uteserveringar. Flera personer har hört av sig till kommunen och klagat på att avstånden inte hålls.

– Det är vissa områden i Malmö som det kommit klagomål kring, Lilla torg, Möllevångstorget och Friisgatan, säger Arvid Nordland.

När kommunen har emottagit ett klagomål har man agerat.

– Vi har kontaktat verksamheten och kontrollerat att de vet vilka rekommendationer som finns och vilka åtgärder man vidtagit för att se till att dessa efterlevs. Det kan till exempel handla om att man flyttar isär bord.

”Svårt säga nej”

Arvid Nordland beskriver antalet ärenden hittills som ”en handfull”. Och det kan vara svårt att övertyga krögarna att få sina gäster att hålla avstånd.

– Ett problem är att det när rekommendationerna infördes i slutet av mars inte var så fint väder. Sedan kom solen och då har det kommit mycket besökare. För en restaurang som kämpar ekonomiskt nu har det nog varit svårt att säga nej till dessa gäster som plötsligt dyker upp.

Men för en restaurang eller ett kafé som inte ser till att gästerna följer rekommendationerna kan konsekvenserna bli allvarliga.

Myndigheterna har i slutändan befogenhet att se till att en verksamhet stängs.

Den befogenheten har Smittskydd Skåne och det är dit Malmö vidarebefordrar informationen.

– Vi kan inte beordra ett ställe att stänga. Men vi skickar informationen till Smittskydd Skåne och ser till att stödja deras utredningsarbete, säger Arvid Nordland.

Tänker du på att hålla distans när du besöker en uteservering?

Ina Gordon, 31.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Ina Gordon, 31, skådespelerska inom teater, Malmö: 

– Ja, jag tänker på det inledningsvis men efter ett tag på en uteservering så känns det som om allt är normalt och att ingenting har hänt. Man dricker ett glas och tänker att det är väl inte så farligt med Corona. Jag har nyst en gång ute och då fick jag en mycket arg blick av en kvinna.


George Dantorp, 27.
Foto: FRITZ SCHIBLI

George Dantorp, 27, student, Malmö:

– Tänker väl inte så mycket på det men jag tänker mer på hur jag själv agerar. Jag har jobbat på hemtjänsten så jag har alltid handsprit med mig och tänker att om man sätter i halsen så är man lite extra paranoid vad andra ska tycka.


André Dantorp, 30.
Foto: FRITZ SCHIBLI

André Dantorp, 30, säljare, Stockholm:

– Ja det gör jag självfallet, om någon kommer nära tänker man på om den personen ser sjuk ut eller låter sjuk. Vi har inte varit så mycket på uteserveringar men jag vill stötta uteserveringar men man väljer ställe efter hur det ser ut. De flesta uteserveringar är duktiga med att hålla avstånd mellan borden.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!