Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera inställda operationer – nu ska Skåne hjälpa till

Ännu en region ställer in planerade operationer.
Region Skåne ska försöka hjälpa till med material till de sjukhus som saknar. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Över hela Sverige har operationer ställts in under den senaste tiden. Orsaken är materialbrist.

Men nu kan hjälp komma söderifrån – Region Skåne ska utreda om de har något att dela med sig av. 

– Jag har poängterat att detta inte får gå ut över vården i Skåne på något sätt, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden till Kristianstadsbladet. 

De är fem regioner, Sörmland, Västmanland, Dalarna, Örebro och Uppsala, som har problem med att få tag i förbrukningsmaterial till sjukvården. Orsaken är att de den första oktober bytte leverantör och det har lett till att många operationer tvingats ställas in. 

– Det är inget lätt beslut att ställa in operationer. Människor har förberett sig under lång tid för de här operationerna, säger Göran Günther, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala när de tagit beslutet.

Flera operationer har fått ställas in i flera svenska län. Foto: Kotin Dmitrii / Colourbox

”Alla kan göra något”

Men nu ska tjänstemän i Region Skåne undersöka om hjälpinsatser kan göras.

– Jag har gett ett uppdrag till regiondirektören, hälso- och sjukvårdsdirektören och ekonomidirektören att ställa frågor till de regioner som drabbats av krisen med materialförsörjning. Det handlar om vi kan göra något för att hjälpa dem, om de behöver material som vi kanske har eller som kan gå att handla in via vår leverantör, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden till Kristianstadsbladet.

Det finns ännu inga officiella beslut eller förfrågningar men under torsdagen fördes diskussioner under en nätverksträff i Stockholm. 

– Vi kan inte hjälpa till med allt, men alla kan göra något. Jag har också poängterat att detta inte får gå ut över vården i Skåne på något sätt, säger Gilbert Tribo. 

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.