Flera högstadieflickor på Vårboskolan i Arlöv berättar för Sydsvenskan att de känner sig sexuellt trakasserade av äldre elever. Foto: Magnus PetterssonFlera högstadieflickor på Vårboskolan i Arlöv berättar för Sydsvenskan att de känner sig sexuellt trakasserade av äldre elever. Foto: Magnus Pettersson

Flera högstadieflickor på Vårboskolan i Arlöv berättar för Sydsvenskan att de känner sig sexuellt trakasserade av äldre elever.

 Foto: Magnus Pettersson
Foto: Fredrik Sandberg / TtFoto: Fredrik Sandberg / Tt
 Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Flera högstadieflickor trakasserade på skola

Publicerad

Flera högstadieflickor i Arlöv berättar för Sydsvenskan att de känner sig sexuellt trakasserade av äldre elever.

Eleverna går på skolans språkintroduktion.

– Det förekommer kränkningar på alla högstadieskolor. Det påverkar ändå en skola när balansen mellan pojkar och flickor förändras så snabbt som det har skett under hösten, säger Anders Öhlin, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Burlöv, till tidningen.

Sydsvenskan har pratat med ett antal flickor på Vårboskolan i Arlöv. De berättar att trakasserierna startade vid skolstarten i augusti.

– Killarna stirrade på oss och gjorde pussljud. Fällde kommentarer som vi inte förstod ibland och sa att vi var sexiga och snygga och sånt. Och de har tagit mobilbilder på oss och flera andra tjejer, säger en av flickorna.

Det är meningen att de studerande på språkintroduktionen bara ska dela lokal under luncherna, övrig tid har de lektioner i olika byggnader. Men flickorna som Sydsvenskan pratat med har hemkunskap och slöjd i samma hus som de äldre eleverna på språkintroduktionen.

Åtgärder

De äldsta eleverna som går på skolans skolintroduktion är i tjugoårsåldern och Anders Öhlin, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Burlöv, berättar för Sydsvenskan att en del av de yngsta flickorna tycker att det är jobbigt med mycket främmande män på skolan som de inte kan prata med.

Enligt Anders Öhlin har sex flickor gjort anmälningar till skolan under höstterminen och att det är de incidenter som skolan känner till.

Nu har skolan tagit till åtgärder.

# Nya scheman ska se till att de äldre pojkarna och högstadieflickorna inte har rast eller lunch samtidigt.

# De äldre eleverna ska inte få uppehålla sig i högstadiets lokaler, förutom när de äter lunch.

# En ny skolvärd för gymnasieenheten har anställts.

Besökt HVB-boenden

Även kommunens ungdomsgrupp i Arlöv har tagit till åtgärder efter händelserna på Vårboskolan.

Personal från gruppen har varit ute på de HVB-hem där pojkarna som går på språkintroduktionen bor och där diskuterat situationer som uppkommit.

– Vi har pratat om killar och tjejers lika rättigheter och allas lika värde. Man måste också komma ihåg att det rakt motsatta också förekommer. Tillfällen när de här pojkarna kanske känner sig utstirrade i skolan och upplever saker de inte förstår, säger Haris Sokolovic, tillförordnad chef för gruppen.

Jakob Kjelldén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag