Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera högstadieflickor trakasserade på skola

<p>Flera högstadieflickor på Vårboskolan i Arlöv berättar för Sydsvenskan att de känner sig sexuellt trakasserade av äldre elever.</p>Foto: Magnus Pettersson
Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Flera högstadieflickor i Arlöv berättar för Sydsvenskan att de känner sig sexuellt trakasserade av äldre elever.

Eleverna går på skolans språkintroduktion.

– Det förekommer kränkningar på alla högstadieskolor. Det påverkar ändå en skola när balansen mellan pojkar och flickor förändras så snabbt som det har skett under hösten, säger Anders Öhlin, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Burlöv, till tidningen.

Sydsvenskan har pratat med ett antal flickor på Vårboskolan i Arlöv. De berättar att trakasserierna startade vid skolstarten i augusti.

– Killarna stirrade på oss och gjorde pussljud. Fällde kommentarer som vi inte förstod ibland och sa att vi var sexiga och snygga och sånt. Och de har tagit mobilbilder på oss och flera andra tjejer, säger en av flickorna.

Det är meningen att de studerande på språkintroduktionen bara ska dela lokal under luncherna, övrig tid har de lektioner i olika byggnader. Men flickorna som Sydsvenskan pratat med har hemkunskap och slöjd i samma hus som de äldre eleverna på språkintroduktionen.

Åtgärder

De äldsta eleverna som går på skolans skolintroduktion är i tjugoårsåldern och Anders Öhlin, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Burlöv, berättar för Sydsvenskan att en del av de yngsta flickorna tycker att det är jobbigt med mycket främmande män på skolan som de inte kan prata med.

Enligt Anders Öhlin har sex flickor gjort anmälningar till skolan under höstterminen och att det är de incidenter som skolan känner till.

Nu har skolan tagit till åtgärder.

# Nya scheman ska se till att de äldre pojkarna och högstadieflickorna inte har rast eller lunch samtidigt.

# De äldre eleverna ska inte få uppehålla sig i högstadiets lokaler, förutom när de äter lunch.

# En ny skolvärd för gymnasieenheten har anställts.

Besökt HVB-boenden

Även kommunens ungdomsgrupp i Arlöv har tagit till åtgärder efter händelserna på Vårboskolan.

Personal från gruppen har varit ute på de HVB-hem där pojkarna som går på språkintroduktionen bor och där diskuterat situationer som uppkommit.

– Vi har pratat om killar och tjejers lika rättigheter och allas lika värde. Man måste också komma ihåg att det rakt motsatta också förekommer. Tillfällen när de här pojkarna kanske känner sig utstirrade i skolan och upplever saker de inte förstår, säger Haris Sokolovic, tillförordnad chef för gruppen.