Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera häktade i stor bedrägerihärva

Tre personer sitter häktade misstänkta för grova bedrägerier och olaga dataintrång bland annat. Bedrägerierna ska ha drabbat företag i Skåne och Stockholm.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
Flera datorer och telefoner har tagits i beslag vid hursrannsakningar hos de tre gripa männen som är misstänkt för grova bedrägerier.
Foto: ALEXANDER DONKA

Internationella åklagarkammaren i Malmö utreder två fall av grova bedrägerier. En av de misstänkta är en känd bedragare som utlämnats från Polen. Mannen misstänks för ett 70-tal grova bedrägerier under de senaste åren.

– Det här är brott som är begångna i Sverige, säger Anna Edebalk vid internationella åklagarkammaren i Malmö.

Under måndagen sände TV 4 ett inslag om att polsk polis gripit en 34-årig man misstänkt för inblandning i "den största it-härvan i svensk historia". Enligt de uppgifterna rörde det sig om belopp på runt 250 miljoner kronor som svindlats. 

Enligt polsk radio har 34-åringen lett ett kriminellt nätverk som ägnat sig åt "phishing", det vill säga kommit över lösenord och känsliga uppgifter genom dataintrång, och pressat rika affärsmän på miljonbelopp.

Känd sedan tidigare

Anna Edebalk bekräftar att en person överlämnats från Polen misstänkt för 74 fall av grova bedrägerier och andra försök till grova bedrägerier. Han flögs till Arlanda och fördes vidare till häktet i Helsingborg. Detta skedde i slutet av oktober. 

Det ska dock inte röra sig om några 250 miljoner kronor.

– Det är grova bedrägerier men inte i den omfattningen.

34-åringen är fälld för bedrägeribrott i Skåne tidigare och känd av polis. I den senaste domen fälldes han för grovt bokföringsbrott bland annat.

Hur de aktuella bedrägerierna ska ha gått till vill åklagaren dock inte kommentera med hänvisning till pågående förundersökning. Men det handlar inte om några dataintrång.

Tre häktade

Samtidigt utreder åklagare och polis ett liknande fall där det finns personkopplingar till 34-åringen. Tre personer sitter häktade misstänkta för grova bedrägerier.

– En av dem är häktad för tre fall av grovt bedrägeri och fyra fall av grovt bedrägeri och ett grovt häleri och ett fall av grovt dataintrång, säger åklagare Helena Ljunggren.

De andra två är misstänkta för grova bedrägerier respektive penningtvätt. Brottsligheten ska ha skett "gemensamt och i samförstånd"

Även i det här fallet är åklagaren förtegen om hur bedrägerierna ska ha gått till.

– Men det är brottslighet som har begåtts under det här året. Det är företag som drabbats i olika branscher men jag kan inte gå närmare in på det, säger Helena Ljunggren.

– Men i de fall vi har stött på har vi kunnat konstatera att det finns någon form av systematik i brotten.

Brotten ska ha begåtts i både Skåne och Stockholm. 

"Betydande summor"

Polisens pressinformatör Nils Norling uppger för TV 4 att bedragarna kommit över "betydande summor".

Åklagaren vill inte går närmare in på hur det rent praktiskt gått till utan nöjer sig med att konstatera att det handlar om olika modus.

Under utredningens gång har polisen säkrat datorer och telefoner som ska gås igenom.

Varför ligger det på internationella åklagarkammaren?

–  Som alltid i den här formen av utredningar så behöver vi söka rättslig hjälp utomlands. Det blir ofta så att vi behöver begära ut uppgifter om meilkonton och liknande där uppgifterna finns utomlands. Men brottsligheten som sådan är förlagd till Sverige, säger Helena Ljunggren.

Ingen av åklagarna vill kommentera några eventuella kopplingar mellan de två ärendena. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!