Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två anhölls vid tillslag mot växlingskontor

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Flera myndigheter gjorde under tisdagen ett samordnat tillslag på flera platser i Malmö, bland annat mot två växlingskontor. Två personer har anhållits.

– Det är resultatet av intensivt spaningsarbete, säger kammaråklagare Ulla Karlbrink vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Tillslaget gjordes av regionala utredningsenheten i polisområde Malmö och regionala operativa enheten i samarbete med andra myndigheter.

De slog till mot ”ett antal adresser i Malmöområdet” och två växlingskontor i centrala Malmö i ett ärende som ska handla om grov organiserad brottslighet.

Enligt åklagarmyndigheten utreder man synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott i samband med tillslaget.

Lång tids utredning

– Vi har i dag efter lång tids utredning frihetsberövat personer som var i blickfånget för den här insatsen, säger Ulla Karlbrink.

– Vi menar att växlingskontoren har varit en viktig beståndsdel för den grova organiserade brottsligheten i regionen.

Hon vill inte specificera hur många som har gripits i samband med insatsen men säger att två personer har anhållits.

Tillslaget har skett under morgonen och förmiddagen. Åklagarmyndigheten gick ut med ett pressmeddelande om saken klockan 13, och polisen en timme senare. 

Noga planerat tillslag

– Utredningen har pågått under flera månaders tid och dagens tillslag är noga planerat, säger Stefan Steiner, spaningsledare vid polisen.

Researchföretaget Acta Publica publicerade på tisdagen en rapport som bland annat hävdar att växlingskontor används av kriminella klaner för penningtvätt.

Men Ulla Karlbrink vill inte säga om någon av de frihetsberövade från tisdagens aktion kan anses tillhöra sådana släktbaserade kriminella nätverk.

– Vi är precis i uppstartsskedet av den här utredningen. Det är en jättelik insats som ska bedrivas, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!