Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är corona tillbaka inom äldreomsorgen

Under torsdagen höll Region Stockholm en pressträff för att presentera den utredningen som gjorts hur regionen ska vaccinera mot covid-19.
I dagsläget vårdas 15 stycken på sjukhus i Skåne.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet fall av covid-19 har ökat under den senaste veckan i Skåne. 

Samtidigt har smittan tagit sig in i den kommunala omsorgen. 

– Det är oroväckande signaler om att smittan åter syns inom den kommunala omsorgen eftersom det drabbar äldre och sköra, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.  

Precis som i många andra regioner i Sverige går det nu att skönja en ökning av Covid-19 även i Skåne. Detta efter att smittan faktiskt avtagit lite i regionen under förra veckan. 

I ett pressmeddelande på fredagsförmiddagen skriver region Skåne att antalet positiva fall ökat från i genomsnitt 59 till 69 per dag.

Samtidigt varnar man för att den kommunala omsorgen har drabbats. Totalt har ett 30-tal fall registrerats hos äldre över 70. 

”Oroväckande signaler”

– Det är oroväckande signaler om att smittan åter syns inom den kommunala omsorgen eftersom det drabbar äldre och sköra. Vi måste verkligen hjälpas åt nu så att detta inte skenar i väg, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.

– Fortsätt håll avstånd, tvätta händerna ofta och avstå från att träffa andra om du känner dig sjuk. Telefon- och videosamtal är ett bra sätt att hålla kontakt om man inte vill utsätta varandra för smitta, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.

På fredagen vårdas 13 personer på vårdavdelning och två är inlagda på intensiven i Skåne. Flest vårdas i Malmö (7) respektive Kristianstad (5). 

FRÅGAN: Är du orolig för den ökande smittspridningen?

Anne Johansson, 63, butikssäljare, Bröddarp: ”Ibland. Mer orolig att man inte kan lite på andra att de sköter sig. Det är viktigt att ta eget ansvar.”Foto: JENS CHRISTIAN
Tobias Grahl, 28, byggnadsingenjör, Hässleholm: ”Jo, det är jag faktiskt. Jag pendlar varje dag med tåg. Det är mer folk nu igen på tågen jämfört i våras.”Foto: JENS CHRISTIAN
Ulrika Liljenström, 43, utvecklingsledare, Malmö: ”Jag är inte orolig personligen. Jag är mer orolig vad det ger för effekter framåt i samhället i stort. Jag önskar att ingen drabbas allvarligt på grund av den ökande smittspridningen.”Foto: JENS CHRISTIAN
Ardita Osmani, 30, butikssäljare, Malmö: ”Jag går inte runt och är orolig för mig själv. Jag är mer orolig för mina föräldrar som är i riskzonen. Ska jag träffa dem måste jag vara extra försiktig, så klart.”Foto: JENS CHRISTIAN
Därför tror Juan Pedro att han överlevde sjukdomen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!