Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera bilar i brand i Rosengård i natt

Under natten brann det i flera bilar i Rosengård i Malmö. Foto: MIKAEL NILSSON

Nya bilbränder rasade i Malmö under natten till torsdag.

Det senaste dygnet har 13 bilar brunnit på olika platser i staden.

Stora eldslågor slog på nytt upp mot natthimlen i Rosengård där sommarens våg av bilbränder i Malmö fortsatte natten till torsdag.

– Vi har tre ärenden under natten, men betydligt fler drabbade bilar, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens ledningscentral på torsdagsmorgonen.

Brandtät natt

Strax före klockan ett kom larm från Hårds väg, där tre bilar blev helt utbrända och två fick brandskador. En timme senare kom larm från Ärenprisgatan. Även där blev tre bilar totalt utbrända. Vid 04-tiden brann en bil på Adlerfelts väg.

Och redan på onsdagskvällen brann det – en skåpbil fattade eld på Stensjögatan i Bellevue och en personbil på Ikeas parkering i Svågertorp.

Under torsdagsförmiddagen brann ytterligare en bil på Cronmans väg i Rosengård.

Brunnit hela veckan

Bara den här veckan har polis och räddningstjänst tvingats rycka ut på bilbränder varje natt.

Natten till måndagen brann fem bilar. Natten till tisdagen brann sju bilar i Malmö, där det kom in fem larm under en 30-minutersperiod. Och natten därpå brann ytterligare sju bilar.

Stor belastning

Polisen bekräftar att de många bilbränderna är en stor belastning. På frågan om de tar stora polisresurser i anspråk svarar Mikael Lind, länsvakthavande vid Malmöpolisen:

Ja, det är klart att det går åt resurser. Bilbränderna går i vågor.

Sammanlagt har nu brandkåren i Malmö ryckt ut på nära 70 bilbränder sedan den 1 juni. Larmen kan gälla ett eller flera fordon. Ett 40-tal av larmen gäller Stadsdel Öster i Malmö, som bland annat innefattar Rosengård, enligt Räddningstjänsten.

– Det är exceptionellt, sade Ulf Nilsson, produktionschef på Räddningstjänst Syd, tidigare i veckan om de många brinnande bilarna.

Ber allmänheten om hjälp

Hårds väg, där det brann i natt, är ett av de hårdast drabbade områdena med nio utryckningar i sommar - före nattens två bilbränder. Rosens väg hade tio utryckningar under perioden.

Polisen vädjar till allmänheten om hjälp med att hantera problemet.

– Vi måste angripa det här på flera flanker. Vi måste också be allmänheten om hjälp så att vi kan få information om vad man sett och hört, sade polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford tidigare i veckan.

Till TT säger Ewa-Gun Westford att polisen inte vet varför det brinner så mycket just nu.

– Det är många bilar som har brunnit på kort tid nu. Vi vet inte varför det sker just nu. Det är ingen större social oro som vi har kunnat se förr om åren.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter för de senaste sydsvenska nyheterna!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!